IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 февруари

08:00 | 10.02.10 г.
Преглед на печата за 10 февруари

Мораториумът върху царските имоти устоя на първата атака
в. Сега

Първата царска атака срещу мораториума върху имотите на Симеон Сакскобургготски, в която бе използван омбудсманът, се провали в Конституционния съд (КС). Дванайсетте висши съдии отклониха искането срещу решението на парламента, с което бе забранено всякакво разпореждане с имотите на бившия монарх и неговото семейство. КС се аргументира, че общественият защитник има право да атакува закони, но не и решения на Народното събрание.

В средата на декември м.г. депутатите наложиха мораториум върху царските имоти. С решението бяха спрени действията със сгради, поземлени имоти, земеделски земи, гори и движими вещи. Забранени бяха и експлоатационната и строителната дейност.

София взема нов заем за стари дългове
в. Сега

София намери нов начин да запълни дупката в бюджета в началото на годината. По искане на зам.-кмета по финанси Минко Герджиков Общинската агенция по приватизация отпуска заем от 10.3 млн. лв., за да покрие общината половината от миналогодишните задължения за ремонти и строителство (общо 21 млн. лв.).

Наскоро на "Московска" 33 се принудиха да вземат друг заем от 5.250 млн. лв. и от Общинския приватизационен фонд, за да се покрият натрупаните дългове към фирмите по чистота за декември и януари и да се платят преференциалните карти на градския транспорт.

Минаваме 300 км с кола на батерии
в. Стандарт

До 300 километра ще изминават с едно зареждане колите на ток, които ще се правят в Стара Загора. Заводът ще бъде вдигнат на мястото на пустеещите халета на бившите електронни гиганти ДЗУ или "Берое". Това обяви вчера Джейми Робъртсън, представител на британската фирма "Зиро Карбон Технолоджи", която ще реализира проекта със своя финансов партньор британския инвестиционен фонд "Куоръс Венчър". Той бе в града за среща с кмета Светлин Танчев. Англичанинът е съпровождан от старозагорския бизнесмен Енчо Енев и е имал време да разгледа дори евентуалните производствени бази. От дълго време проучваме Стара Загора, а изявлението на премиера Бойко Борисов в понеделник ускори срещата ни с градоначалника, обяви Робъртсън.

Борчове вкараха “Ален мак” в съда
в. Стандарт

Борчове ще вкарат "Ален мак" в съда. За козметичната компания от Пловдив вероятно ще бъде поискан фалит от нейни кредитори. Бъдещето на предприятието е в ръцете на съда, коментира пред "Стандарт" Даниела Петкова, шеф на пенсионна компания "Доверие". Дружеството е един от големите собственици на облигационни емисии, издадени от "Ален мак".

Всяка втора поръчка давана без конкурс
в. Стандарт

Половината от поръчките в енергетиката са давани от предишното правителство при разговор с конкретна фирма, а не чрез конкурс. Това станало ясно при отварянето на регистъра за обществени поръчки, обясни Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Публичността и прозрачността са важни предпоставки, за да се избегнат корупционни схеми и защита на частни или корпоративни интереси, допълни той. Има ведомства, които дори не публикуват служебните си телефони на ведомствения сайт, а сметките им дори за GSM-те се плащат от данъци. Това обясни изпълнителният директор на Българския форум на бизнес лидерите Стамен Тасев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още