IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кинематографисти против изменения на Закона за филмовата индустрия

Според кинодейците предложените промени ще облагодетелстват чуждестранните продукции, снимани в България, за сметка на националните

14:34 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кинематографисти против изменения на Закона за филмовата индустрия

Предложените промени в Закона за филмовата индустрия (ЗФИ) ще облагодетелстват чуждестранните, и то неевропейски продукции, снимани в България. Такова мнение изразиха на пресконференция днес представители на асоциации от сектора.

Почти никой от българските продуценти няма да може да се възползва от предвидения в промените данъчен кредит, защото той се дава при пълно отсъствие на държавна субсидия, а 99,9 на сто от българските филми се снимат с бюджетни средства. Не са предвидени и данъчни облекчения за българските инвеститори, които биха вложили средства в наши филми, посочиха кинематографистите.

Според тях в предложенията за промени не са посочени критериите за предоставяне на данъчен кредит и не е определен лимит за него, което противоречи на европейската практика. Важна част от критериите е т. нар. културен тест - за националната принадлежност на основните фигури в екипа на филма, сценария, местата на снимки и т.н.

Съществен момент е изискването средствата по данъчния кредит да се изразходват на територията на страната, която го предоставя, изтъкнаха кинематографистите.

Те ще поискат с писма становища от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и от комисарите по култура, финансови и данъчни проблеми.

В писмо до премиера, министъра на културата, председателите на парламента и на парламентарната комисия по култура организациите настояват да се спре процедурата по внасянето за първо четене на проектозакона за промени в ЗФИ, предложен от ГЕРБ и „Синята коалиция“.

Кинематографистите искат също да се създаде работна група, в която да участват експерти от техните организации. Групата да се запознае с направените от вносителите проучвания и анализи и спешно да подготви предвидения в програмата на правителството закон за създаването на фонд „Българско кино“, в който да бъдат включени направените предложения, настояват филмовите дейци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още