IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общински и частни болници подготвят протести заради намалените си бюджети

През тази година делегираните бюджети, които тези болници ще получат, са около 40 процента от заработените средства за миналата година

14:38 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Общински и частни болници подготвят протести заради намалените си бюджети

Общински и частни болници са решили да подготвят ден за национален протест, обяви от името на инициативния комитет за протестите д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, цитиран от БТА.

Инициативният комитет днес ще внесе в Министерски съвет 73 487 от всички събрани до момента 110 387 подписа на граждани от цялата страна в подкрепа на промяна в действащото здравно законодателство.

Останалите подписи ще бъдат предоставени в МС и на премиера Бойко Борисов по пощата, тъй като не всички директори на общински болници са успели да пристигнат днес в София, допълват инициаторите на протеста.

Членовете на инициативния комитета обявиха седемдневен срок - до 15 февруари, за който правителството да вземе отношение по поставените от тях искания във връзка със здравната реформа.

Те настояват за незабавни промени в законодателството, които да поставят всички лечебни заведения в конкурентна среда, за премахване на условието на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за наличието в болница на двама специалисти по клинична пътека, премахване на делегираните бюджети на здравните заведения, както и връщане на бюджета за здравеопазване в размера от 2009 г.

Стойчо Кацаров коментира, че според поставените нови изисквания от Министерството на здравеопазването, към 160 болници в страната предстои да бъдат закрити заради делегираните бюджети. През тази година делегираните бюджети, които тези болници ще получат, са около 40 процента от заработените средства за миналата година. По думите на Кацаров, с тези пари не могат да се платят заплатите на персонала, доставчиците вече отказват лекарства и всичко това ще доведе до фалит на болници.

Директори на болниците опровергаха изнесените по-рано данни на Министерството на здравеопазването и НЗОК, че 158 болници имат 10 процента използваемост на леглата, като повечето от тях заявиха, че работят при заетост от 60 процента.

Инициативният комитет внася и жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу здравната каса. Според жалбата с делегираните бюджети се нарушава Закона за защита на конкуренцията, тъй като се прилагат различни условия към болниците като търговските дружества. Лекарите се аргументират, че размерът на бюджетите на университетските болници за тази година е почти 100% спрямо приходите им от миналата година, а на общинските и частните болници е само наполовина от миналогодишния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още