IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес асоциация се кани да съди Гърция заради блокадата на границата

Обмислят се и общи искове с други страни от региона

11:14 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес асоциация се кани да съди Гърция заради блокадата на границата

Националната асоциация на българския бизнес (НАББ) взе решение за откриване на процедура за предявяване на иск срещу Гърция в Европейския съд заради продължаващата вече над 20 дни блокада на границата и съответно за причинените проблеми и вреди на българския бизнес и гражданите, съобщиха от асоциацията.

Оттам възнамеряват още да подадат сигнал срещу Гърция до председателя на Европейската комисия (ЕК) и до председателя на Европейския парламент (ЕП) за възпрепятстването на правото на българските граждани на свободно преминаване на вътрешните граници на Европейския съюз.

Националната асоциация на българския бизнес ще търси и обединяване на действията си с национални бизнес-организации от Унгария, Чехия, Словакия, Полша и Румъния, с цел предявяване на общи искове срещу Гърция и предприемане на общи действия с цел недопускане на бъдещо блокиране на държавните граници.

Миналата седмица от НАББ се заканиха, че на 6 февруари ще осъществят пълна предупредителна блокада  на всички гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) между България и Гърция, при условие че до 5 февруари не бъде вдигната блокадата на гръцките фермери на общата ни граница. От наша страна обаче границата не беше блокирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още