IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 февруари

08:32 | 06.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 6 февруари

Гръцки фермери се отказват от блокадата по някои пунктове
в. Сега

Гръцките фермери се измориха от 20-дневната блокада на българската граница и мислят да я свалят през уикенда, съобщиха вчера световните агенции. Нашата "Гранична полиция" съобщи, че гръцките колеги са ги уведомили за прекратяване на протестите в област Драма и за изтегляне на всички трактори от пункта Илинден-Ексохи. За сметка на това обаче пунктът Кулата бе затворен през целия ден, и то за всички видове превозни средства.

"Не можем да останем повече на улицата. 20 дни и никакъв отговор от правителството, още чакаме среща с премиера ни, както самият той обеща", се оплакваха гръцките фермери пред агенциите. Преди два дни гръцките митничари оставиха без митнически контрол преминаването на граничните пунктове и се отправиха на протест срещу данъците в Атина. Засега не е ясно дали и те няма да блокират границата, както се заканиха наскоро.

Премиерът Бойко Борисов каза обаче вчера от парламентарната трибуна, че очаква през уикенда ситуацията по българо-гръцката граница да бъде разрешена. "Това, че на порции се пускат колите, донякъде решава въпроса, но така не може да продължава", заяви премиерът.

Край на кафето зад гишето
в. Стандарт

Дотук с кафе паузата за лаф мохабет на чиновниците. Порочната практика да чакаме с часове на гишетата, докато служителите се мотаят в отсрещното барче, ще бъде пресечена. Това се закани Бойко Борисов.

"Масова практика е да се затварят гишета и да се пие кафе. Никаква човещина. Това с времето ще го отстраним", отсече премиерът. Той уточни, че манталитетът най-трудно се променя.
Специални звена към всяко ведомство ще наблюдават чиновниците, научи "Стандарт".

"Шпионите" ще следят дали посоченото на гишето работно време се спазва. Те ще отчитат дали чиновникът завежда жалби и сигнали навреме, както и до какъв резултат са стигнали. Спецекипите ще пишат и оценки на служителите.

Освежаване в администрацията около всяка Коледа замисля кабинетът. Идеята е в края на годината държавните служители да получават оценка за работата си.

Режат измамите със застраховки
в. Стандарт

Застрахователните измами в България сериозно ще бъдат намалени към края на годината. Дотогава ще бъде въведена единна електронна система, в която ще бъдат записвани всички данни около съмнителни искания за изплащане на застрахователни обезщетения. Това съобщи за "Стандарт" председателят на Асоциацията за застрахователна сигурност Юрий Тодоров.

Така една и съща застрахователна измама няма да може да се прилага на няколко компании. Например, ако един магазин е бил застрахован в две компании и два пъти е бил опожаряван, ще бъде ясно, че рискът за измама е голям, обясни Тодоров. Работното заглавие на проекта е "Система за оценка на риска и застрахователна история".

До месец-два той ще бъде обсъден със застрахователните компании и те ще могат да направят предложения за доразработването на системата, обясни Тодоров. Очаква се тя да стартира до края на годината. Системата ще е от изключителна полза на дружествата при оценката доколко рисков е даден клиент още преди застраховката да бъде сключена.

Запориран е хотел, свързван с Доган
в. Дневник

Хотелът в Рибарица "Каза Домини", който се свързва с лидера на ДПС Ахмед Доган беше възбранен от окръжния съд в Ловеч. Макар като собственик на хотел да беше известен Арбен Хавальов, всъщност е на няколко фирми и на Юрий Дудински. Запорът е по искане на комисията за конфискация на престъпни имоти, известна на името на председателя си Стоян Кушлев. Информацията за мярката беше огласена днес от комисията.

На Дудински е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, която е източила над 10 млн. лв. ДДС чрез десетки фиктивни или фалирали фирми. Заедно с него за това престъпление се разследва и Хавальов.

Изложение за магистратури в чужбина започва днес
в. Дневник

Информация за магистратури в западни университети ще бъде представена на изложението за образование в чужбина, което се открива днес и ще продължи и в неделя в хотел "Хилтън" в София. На 9 февруари - форумът ще е в хотел "Димят" във Варна. Това съобщиха организаторите от проекта "Световно образование".

Форумът е специализиран за магистратури в чужбина, тъй като в края на март изтичат сроковете за записване на бъдещите магистри. Според организаторите през последните години има засилено търсене на магистърски програми в чужбина заради новите възможности за безплатно обучение в Дания, за различните стипендии, отпускани от британските университети, и заради ниските такси в Холандия.

България дала над 42 млн. лв. за наши пенсионери в Турция
в. Новинар

България е изплатила пенсии за близо 43 млн. лева на 21 257 български изселници в южната ни съседка Турция за миналата година. Това заяви по време на парламентарния контрол социалният министър Тотю Младенов. Той допълни, че всяка година броят на получателите се увеличава. Сумите пък за неправилно изплатени пенсии към януари 2010 г., които подлежат на възстановяване, са над 560 000 лева. За тях обаче турската страна не оказва съдействие, обясни Младенов.

България и Турция подписват споразумение за изплащане на български пенсии на турска територия през 1998 г. Гарантирането на пенсионните права обаче е едностранно от българска страна. Според Младенов с това България е изпълнила задълженията си, свързани с опазването на човешките права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още