IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Трейс Груп

Дружеството предложи най-ниска цена в търга за магистрала Тракия

08:58 | 06.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Трейс Груп

Книжата на Трейс Груп Холд АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

След като през миналата седмица победител в рубриката бе Холдинг Пътища, през настоящата приза грабна друг участник в търга за магистрала Тракия, който както стана ясно в петък, ще играе централна роля в него.

Акциите на Трейс Груп поскъпнаха с 11,1% за последните пет сесии, оглавявайки по седмичен ръст компаниите от SOFIX, който се повиши с 0,24% за същия период.

Седмичното повишение при Трейс не е резултат от днешната търговия, преди чийто край стана ясно, че дружеството е предложило най-ниска цена (137,868 млн. лв.) в търга за изпълнение на Лот 2 от магистрала Тракия.

Калкулирането на благоприятен изход от търга бе най-силно в сряда, когато акциите добавиха 10,2%. След отварянето на офертите в петък акциите на компанията се повишиха със 7,7% спрямо четвъртък, но ентусиазмът на инвеститорите бързо бе охладен.

От тръжната комисия обясниха, че от Трейс ще бъде поискана обосновка на тази цена, понеже офертата й е с повече от 30% по-ниска от средната цена на останалите участници в търга, както е записано в самата тръжна процедура.

Така акциите на компанията приключиха днешната търговия на БФБ - София с повишение от 1,86% спрямо вчера и ръст от 11,09% за седмицата.

От началото на годината акциите на дружеството са поскъпнали с 10,6%, а за последните 12 месеца регистрират скок от 174%.

През седмицата бяха сключени 226 сделки с книжата на холдинга на обща стойност 241 хил. лв. Пазарната му капитализация възлиза на 154 млн. лв.

През последното тримесечие на миналата година Трейс Груп отчете 77% ръст в неконсолидираните продажби и 36% увеличение на печалбата на годишна база.

Ценовите коефициенти на акциите на дружеството на консолидирана база са, както следва:

Ценови коефициенти 
P/E 38,14
P/B 3,02
P/S 1,00

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още