IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България и Сърбия са уязвими на гръцката криза, твърдят анализатори

България и Сърбия са застрашени от спад на инвестициите, идващи от гръцка страна

19:29 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
България и Сърбия са уязвими на гръцката криза, твърдят анализатори

Притесненията на инвеститорите, че Гърция няма да успее да се справи с големия си бюджетен дефицит намериха силно отражение на пазара на държавни ценни книжа. Днешният трус на финансовите пазари повиши цената на застраховката за защита от неплатежоспособност на българската държава до най-високото й ниво от август.

Междувременно доходността на сръбските държавни ценни книжа (ДЦК) отчете най-силния си ръст от юли 2009 г., след като финансови анализатори заявиха, че Сърбия и България са сред най-уязвимите страни на финансовата криза в Гърция. Причина за това е опасността от спад на инвестициите в двете държави, пише Bloomberg.

Спредовете по кредитните деривативни контракти (credit default swaps) за защита от фалит на българската държава се повишиха с 13 базисни пункта до 270 базисни пункта днес. Тяхното повишение означава, че инвеститорите намират за все по-висок риска от неплатежоспособност на българското правителство.

Рисковата премия по сръбските държавни облигации в чуждестранна валута спрямо доходността на американските държавни ценни книжа скочи с 23 базисни пункта до 4,06 процентни пункта, което е най-голямото й увеличение от 14 юли 2009 г.

Според Тимъти Аш, анализатор на развиващите се пазари в Royal Bank of Scotland, гръцките банки и кредитни компании могат да изтеглят средства от България и Сърбия в случай, че са изправени от „недостиг на ликвидност” в Гърция заради затрудненията на правителството да финансира своя бюджетен дефицит.

Дъщерните дружества на гръцките банки и кредитни институции представляват около 30% от банковата система в България и 15% от тази в Сърбия. Икономистът на италианската финансова група UniCredit Матео Фераци смята, че Сърбия и България са уязвими на спад в инвестициите, идващи от Гърция.

Според финансовите експерти докато Гърция не убеди финансовите пазари, че ще се справи със своя висок бюджетен дефицит, вниманието на инвеститорите по целия свят ще бъде насочено към целия регион, което може да засегне и съседните страни.

Гърция, която е страната с най-голям бюджетен дефицит в Европейския съюз, засега не успява да успокои финансовите пазари с предвидените мерки за съкращаването му до 3% от брутния вътрешен продукт през 2012 г. спрямо 12,7% през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още