IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ предлага 5-годишен мораториум за отглеждането на ГМО

Целта на управляващите е да "спрат спекулациите" по темата

12:18 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
ГЕРБ предлага 5-годишен мораториум за отглеждането на ГМО

Парламентарната група на ГЕРБ внесе в Народното събрание проект за налагане на забрана за освобождаването в околната среда и отглеждането на генномодифицирани организми (ГМО), съобщи пред журналисти съпредседателят на групата Искра Фидосова.

Забраната се предлага да бъде за пет години за всички видове растения и да важи за територията на цялата страна.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви, че Законът за генетичномодифицираните организми ще бъде приет с необходимите поправки на второ четене и той ще установява реда за получаване на разрешително за отглеждане на ГМО, но в същото време ще действа и мораториумът.

Забраната се налага, за да спрат спекулациите в обществото, че хората ще започнат да се хранят с генномодифицирани организми след приемането на спорните законови изменения, посочи Караджова.

Тя заяви, че промените в Закона за ГМО са свързани със задължителното прилагане на европейско законодателство.

Искра Фидосва посочи, че идната седмица парламентарната комисия по околната среда и водите ще обсъди на второ четене законопроекта, внесен от правителството. По думите й са предложени много редакционни поправки и може да бъдат променени текстове, приети на първо четене.

Още по темата:

Длъжни ли сме наистина да разрешаваме ГМО? 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още