IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 февруари

08:03 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 5 февруари

България се чуди да поиска ли данни за укрити в чужбина доходи
в. Сега

Българското правителство не е ентусиазирано от възможността да разследва българи, които укриват доходи зад граница. Това стана ясно след срещата на финансовия ни министър Симеон Дянков с германския му колега Волфганг Шойбле. На нея Шойбле подробно е запознал Дянков с информацията, с която федералното правителство разполага за сметки на граждани от ЕС в зони тип "данъчен рай", и с действията, които ще предприеме. Единствената реакция на Дянков бе: "Идеята е интересна и ще си помисля."

България скоро ще проучва интереса към нов реактор в Козлодуй
в. Дневник

Много е вероятно България да построи нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" и скоро ще започне да проучва инвеститорския интерес към подобен проект. Мощността му ще е поне 1000 мегавата и държавата ще участва в начинанието. Това заявява министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в интервю за агенция Ройтерс, взето в сряда. По думите му правителството работи по предварителна оценка за необходимостта от нов реактор, стойността и икономическата му ефективност.

Блокират избора ни на пенсионен фонд
в. Стандарт

Държавата се готви да блокира прехвърлянето на натрупаните пари на хората в частните пенсионни фондове. За да се преместите от един пенсионен фонд в друг, който например дава по-голяма доходност, осигуреният ще трябва да плати такса до 20 лв. на досегашния си фонд. С промени в Кодекса за социално осигуряване се забранява таксата да се събира от натрупаните средства по партидата на осигурения в пенсионния фонд, каквато беше практиката досега. Промените предстои да бъдат гласувани на второ четене в парламента. Новото изискване ще откаже хората да прехвърлят парите си, защото ще им създаде неудобство, опасяват се от пенсионните дружества.

Софийските хотели отчитат над 17% спад на нощувките през 2009 г.
в. Дневник

Изминалата 2009 г. е била най-лошата за последните 4 години за хотелите в столицата, сочи обобщената информация на общинското дружество "Туристическо обслужване". Хотелите в София и местата за настаняване са регистрирали малко над 1 млн. нощувки от туристи, което е със 17.1% по-малко спрямо година по-рано. Това е най-лошият резултат от 2006 г. насам, от когато годишно са регистрирани между 1.2 и 1.3 млн. нощувки.

От данните обаче се вижда, че има значително увеличение на нощувките, регистрирани от семейни хотели и стаи в квартири - със средно 34 и 38.6 на сто. За сравнение, хотелите и мотелите, в които е над 80% от легловата база, губят позиции.

Футболните клубове не искат да плащат данъци
в. Новинар

Осем футболни клуба са пратили предложения за промяна на данъчните закони до комисията по корупция. На практика те са поискали данъците, които дължат, да им бъдат преотстъпени, обясни шефът на антикорупционната комисия Димо Гяуров. Клубовете са „Левски”, „Славия”, „Литекс”, „Черноморец” (Бургас), „Черно море” (Варна), „Миньор” (Перник), "Спортист" (Своге), както и "Пирин" (Благоевград). Те искат да им бъде преотстъпен корпоративният данък. Вместо сумата, дължима за данъка, да се внесе в хазната футболните шефове настояват тя да се вложи в модернизиране на базите, които са държавни и общински. От клубовете искат още опростяване на личните им данъци, като сумите от тях също да отиват за базите. На трето място футболистите искат да им се възстановява ДДС от закупените от тях футболни стоки като топки, екипи и т. н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още