IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК само ни предупреждавала, не чакаме спиране на парите за земеделие

След като земеделският министър вчера обяви, че комисията се кани да спре финансиране за страната, днес пак той отрече да има такава опасност

14:56 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК само ни предупреждавала, не чакаме спиране на парите за земеделие

Реална възможност за спиране на парите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) няма, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов на пресконференция.

Вчера той обяви официално, че Европейската комисия (ЕК) е предупредила България в писмо от 26 януари, че е възможно спиране отчасти или изцяло на средствата за страната по Програмата за развитие на селските райони, които за периода до 2013 г. са общо 3,2 млрд. евро.

Днес обаче Мирослав Найденов обясни, че наистина има писмо от ЕК, свързано с установени проблеми по изпълнението на ПРСР, но с идването на новото ръководство на министерството е започнала работата по отстраняване на проблемите.

По отношение на промените в наредбите за кандидатстване по програмата работим още от декември миналата година и срокът, който ЕК ни дава за това от два месеца, ще бъде спазен, добавя Найденов. Във връзка с измененията в посочените наредби, от Асоциацията на земеделските производители днес изказаха становище, че не ги одобряват.

Държавен фонд „Земеделие” от утре започва доизплащане на всички суми по директните плащания на площ за 2009 г., които са на обща стойност 302 млн. лв., съобщи от своя страна изпълнителният директор на фонда Калина Илиева.

От общата сума, 150 млн. лв. са за национални доплащания, а 50 млн. лв. са предвидени за изплащане на субсидиите по Системата за единно плащане на площ за необлагодетелстваните райони. С останалите 102 млн. лв. ще бъдат разплатени европейската и национална субсидия на площ на общо 4000 земеделски производители, чийто заявления досега се бавеха заради застъпвания на площи.

Противоречиви становища по-рано днес имаше и по повод на другото изпратено ни от ЕК писмо - относно извършваните по времето на предишното правителство заменки на държавни земи. Според натоящия премиер Брюксел ни заплашва със съд заради тези случаи, считани за неправомерна държавна помощ, а бившия министър-председател заяви, че трябвало само да обясним, че не става дума за държавна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още