IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БФБ: Ще имаме достъп до данните в НОИ само за периода на договора за COBOS

Пазарният оператор уточни случаите, в които ще може да изисква инфорамация от НОИ

13:21 | 04.02.10 г.
БФБ: Ще имаме достъп до данните в НОИ само за периода на договора за COBOS

Ще имаме достъп до данните в Националния осигурителен институт (НОИ) за месторабота и длъжност на абонатите на COBOS само за периода на договора за COBOS, уточниха от БФБ-София за Investor.bg.

По-рано днес публикувахме информация, че новите и подновените договори за абонамент за COBOS ще съдържат и декларация за достъп на БФБ-София до данните за месторабота и длъжност на абоната в НОИ. Читател на Investor.bg зададе въпроси във връзка с периода, в който БФБ-София ще има достъп до тези данни и дали връща декларацията след края на договора.

Публикуваме отговора на БФБ-София.

"Декларацията остава в архива на борсата, тъй като е напълно възможно да бъде извършвана проверка към минал момент, когато въпросният сертификат е бил активен.

След изтичане на валидността на сертификата на клиента, той губи достъп до системата, респективно не може да подава поръчки и сключва сделки, т.е. за борсата вече не съществува основание да извършва проверки с надзорна цел в базата данни на НОИ за този потребител, освен в горепосочения случай.

Осъществяването на подобни проверки се извършва по процедура, определена от НОИ, а не от борсата, т.е. в това няма нищо незаконно.

Ако КФН изрази становище по този въпрос, разбира се, че борсата ще се съобрази с него.

Държим обаче отново да подчертаем, че подобни проверки дават достъп до точно определени данни и се извършват само при възникване на съмнение за извършването на пазарна манипулация или търговия с вътрешна информация, а не без повод."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още