IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 февруари

08:03 | 04.02.10 г.
Преглед на печата за 4 февруари

Българската икономика е крехка, скоро няма да е на радарите ни
в. Дневник

Състоянието на икономиките на три страни на Балканите, включително България, все още е крехко. Това e заключение от годишния доклад за глобалните заплахи за 2010 г., изготвен от шефа на американското разузнаване Денис Блеър и представен във вторник пред специалната комисия в Сената на САЩ. В текста се отправя предупреждение и за валутните бордове в Източна Европа. Постът, заеман от Блеър, има за задача ефективно да интегрира външното, военното и вътрешното разузнаване на САЩ.

Той е основният съветник по разузнаването на президента Барак Обама и информира висшата администрация, Конгреса и Пентагона. Министерството на финансите в София не коментара доклада. Повечето икономисти, които "Дневник" потърси за мнение, определиха като повърхностно и безпричинно поставянето на България в рисковата група. Според тях чуждите компании няма да обърнат сериозно внимание на доклада, когато взимат инвестиционните си решения.

МВР отстъпи и за срока, в който операторите да дават трафични данни
в. Дневник

Мобилните и интернет операторите ще трябва да предоставят на МВР и спецслужбите трафичните данни - от телефонни разпечатки и интернет активност - в най-бързи срокове, но не по-късно от 72 часа. Това реши комисията по вътрешна сигурност, която обсъди днес промените в Закона за електронните съобщения. Така в крайна сметка ГЕРБ направиха още една отстъпка - след като се отказаха от прекия достъп до данните чрез интерфейс, днес удължиха и срока в който операторите трябва да реагират - от 2 на 72 часа.

Екоминистерството не отстъпва за промените в ГМО
в. Дневник

Въпреки протестите и продължаващия отпор на опозицията екоминистерството няма намерение да оттегли предложените промени в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО). Това стана известно от думите на зам.-министъра на околната среда Евдокия Манева. "Забраните противоречат на европейското законодателство, което изисква всичко да се разглежда случай по случай. Няма защо да чакаме нова наказателна процедура, за да поправим това", каза тя.

Метро и ремонти блокират столицата за 2 г.
в. Сега

От неделя строежът на метрото затваря бул. "Ломско шосе", което на практика блокира един от големите столични квартали "Надежда". Заедно със строителните работи по още три основни булеварда - "Княгиня Мария Луиза", "Черни връх" и "Цариградско шосе", през тази година общината предвижда да затвори общо 30 участъка за движение, което ще направи придвижването в София още по-сериозно предизвикателство. "Призовавам гражданите да проявят разбиране и да намерят обходни маршрути", каза кметът Йорданка Фандъкова при представяне на реорганизацията на движението конкретно за кв. "Надежда".

Хакери атакували сайта на НАП
в. Сега

Хакерска атака е причината за блокирания от няколко дни насам сайт на НАП. "Ще сигнализираме за случая полицията и прокуратурата", съобщиха вчера от агенцията. Очаква се работата на сайта да бъде възобновена днес. В момента тя не позволява достъпа до електронни услуги.

Строителен бос взе и пощата в Търново
в. Стандарт

Старозагорският бизнесмен Тодор Колев, който купи преди време централната поща в Пловдив и Казанлък, сега е собственик и на телефонната палата във Велико Търново срещу сума от 1,6 млн. евро. Продажбата е направена на 17 декември 2009 г. според местния в. "Янтра днес". Плащането било със заем от ПрокредитБанк. На практика бизнесменът става собственик на две сгради в старата столица - на централната палата на ул."Христо Ботев", в която се помещават и "Български пощи", чрез 25% собственост, и сградата на ул. "Княз Дондуков Корсаков", от която Колев е придобил 93%, останалото е на реститути. Бизнесменът смятал да превърне сградата в административен център.

БМФ ще строи ферибот за Варна – Кавказ
в. Стандарт

Параходство "Български морски флот" (БМФ) е българският превозвач по фериботната линия Варна - Кавказ, съобщиха от компанията. Конкурсната комисия стигнала до избора много трудно заради близките оферти на двамата кандидати - БМФ и "Българско речно плаване".
Ще изпълним срока за пускане в експлоатация на нашия ферибот, указан в наредбата за избор на превозвач, заявиха от БМФ. Вече сме изготвили проект на специализиран кораб с газене под 4,80 м и дължина под 150 м, който да може да влиза в плиткия руски порт Кавказ, уточниха от Варна. Предстои да обявим конкурс за корабостроител, който да го изпълни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още