IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приоритетите на Кристалина Георгиева: Хаити и по-бързо действие при кризи*

Изслушването на новия български кандидат за еврокомисар премина в коренно различна атмосфера от това на Румяна Желева

14:06 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Приоритетите на Кристалина Георгиева: Хаити и по-бързо действие при кризи*

Първата тема, която засегна новият български кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева по време на започналото преди двайсетина минути изслушване пред Европейския парламент, беше ситуацията в Хаити след разрушителното земетресение в страната.

Георгиева очерта два основни приоритета по отношение на Хаити: продължаване на действията за осигуряване на материална подкрепа за належащите нужди на пострадалото население, както и на помощ за трайното възстановяване на страната.

По отношение на второто тя предложи да бъде отпусната допълнителна финансова помощ на Хаити в размер на 100 млн. евро за местното правителство, което да подобри структурите си и да започне да функционира.

Като втора основна задача за разрешаване Кристалина Георгиева посочи необходимостта от подобряване на координацията вътре в ЕС, както и в хуманитарните и военни структури, на които се разчита след възникването на кризи. Основната цел е, когато възникне кризисна ситуация, реакцията на Европа да бъде по-бърза.

Отговорите на Георгиева по време на останалата част от изслушването бяха приети с видимо одобрение от депутатите в ЕП, а атмосферата по време на "интервюто" беше коренно различна от тази при изслушването на предишния ни кандидат Румяна Желева.

На журналистически въпрос след изслушването Георгиева отговори, че напуска работата си в Световната банка на 8 февруари и е готова да поеме новия си пост, ако бъде одобрена за него, още на следващия ден. 

На въпрос на либералите в ЕП защо, след като е вицепрезидент на СБ, е приела да се кандидатира за еврокомисар, Кристалина Георгиева отговори: „Когато получих обаждането от премиера, разбрах, че това е мой дълг“.

„Тук ще ви кажа две неща“, каза тя. „Първо, сблъсках се с доста необичайни обстоятелства, а и хората в България не бяха никак доволни от изслушването на Румяна Желева. Второ, надявам се, че ще променя нещата за добро, стига сега да ме одобрите за поста“, допълни Георгиева.

*Актуализирано към 16:45

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още