IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 февруари

07:51 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 3 февруари

Оздравяването на "Кремиковци" е отхвърлено, предстои разпродажба
в. Дневник

"Кремиковци" е пред разпродажба на активите, след като Софийският градски съд (СГС) не допусна оздравителния план за комбината, изготвен от синдика Цветан Банков, да бъде разглеждан от кредиторите. Като мотив се сочи несъгласието от министъра на финансите Симеон Дянков да се разсрочат публичните държавни вземания, което е задължително условие за обсъждане на оздравителния план.

Без тяхното разсрочване дружеството отново би се оказало неплатежоспособно още в първия ден след утвърждаване на плана. Вчера от финансовото министерство потвърдиха, че има такъв отказ, и го обясниха с липсата на гаранции и яснота за изплащането на тези вземания след разсрочването им. Според източници на Дневник ръководството на комбината смята, че няма смисъл решението на съда да се обжалва заради този отказ.

Управляващите предлагат търговия с данък печалба
в. Сега

Екстравагантна схема, която изменя принципите на облагането с данък печалба, предлагат депутати от ГЕРБ и "Синята коалиция". Те предлагат фирмите от филмовата и тв индустрията да си приспадат част от данък печалба и да продават отстъпката си на трети лица. Продуцентите на пълнометражни и тв филми ще получават "удостоверения за данъчен кредит" по данък печалба за направените разходи по снимането на филма. Стойността на кредита може да е максимум 30% от реалните разходи. Така данъкът им ще се намали значително.

По-любопитното е, че според проекта кино и тв компаниите ще могат да продават с отстъпка на трети фирми въпросните удостоверения. Третата фирма, която може да не е свързана с киното, ще може да приспадне собствените си задължения към хазната.

Избират нов играч за АЕЦ “Белене”
в. Стандарт

След преструктурирането на проекта АЕЦ "Белене" и избирането на нов консултант, което вероятно ще стане до края на годината, ще се прецени дали има нужда от нова структурираща банка. Това заявиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по повод информацията, че "БНП Париба" се е оттеглила от проекта. Според ведомството още на 25 ноември 2009 г. НЕК и французите са прекратили по взаимно съгласие мандатното споразумение, определящо задълженията на "БНП Париба".

Полицията: Гергов е чист за Панаира
в. Стандарт

Разследването срещу Георги Гергов за начина, по който бизнесменът е придобил половината акции на Пловдивския панаир, е прекратено без резултат. Това призна вчера шефът на полицията под тепетата Тодор Чонов. По сигнал на Яне Янев беше разпоредена проверка за финансови злоупотреби на Гергов, част от които била и сделката за Панаира. Зам. окръжният прокурор на Пловдив Божидара Попова обаче е отказвала да образува досъдебно производство срещу Гергов и е прекратила преписката заради липса на данни за извършено престъпление, обясни комисар Чонов. "Акцията не беше само заради сигналите на председателя на РЗС Яне Янев, който доскоро беше председател на парламентарната комисия по корупция. Всички олигарси в Пловдив са проверени от органите на полицията", заяви Чонов. Без да цитира имена, той потвърди, че събраните данни са докладвани в прокуратурата. Подновяване на разследванията срещу въпросните лица може да има само при наличие на нови улики, уточни комисар Чонов.

Борисов: В България няма да има ГМО
в. Сега

България няма да допусне генно-модифицирани организми (ГМО) на територията на страната. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод приетите на първо четене поправки в Закона за ГМО, свалящи общата забрана върху освобождаването на такива организми в околната среда. Корекциите предизвикаха острите протести на фермери, потребителски организации и граждани. Противниците на ГМА се събраха на два митинга - по време на гласуването на промените и преди два дни.

"Приемаме само това, което Европейската комисия и Европейският съюз искат задължително като закон. Не бива изобщо да се спекулира, аз съм против, правителството е против, но трябва да направим това гласуване, тъй като в началото на годината ЕС пуска пакет от поправки и закони, които трябва да бъдат направени задължително", заяви министър-председателят.

Пристигнаха първите туристи край морето
в. Стандарт

280 руски ветерани от войните са първите пристигнали организирани туристи край морето за тази година. Те ще отдъхват в санитарно-оздравителния комплекс "Камчия" край Варна, собственост на правителството на Москва. Това съобщи кметът на община Аврен Красимир Тодоров. Ветераните са пристигнали от руската столица с два чартърни полета до летище Варна. Те ще прекарат 21 дни на морския бряг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още