IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 февруари

08:22 | 02.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 2 февруари

Здравната реформа разбуни малките градове

в. Дневник

Национален протест срещу "административно налаганите реформи" и закриването на лечебни заведения подготвят лекарите и сестрите от общинските болници, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. В него са поканени да се включат и граждани от населените места, които са заплашени да останат без здравно заведение. Протестът ще е след 8 февруари, ако министерството и здравната каса не се откажат от изискването болниците да имат най-малко по двама лекари за всяка клинична пътека. Първите протести на общински болници започнаха вчера в Гоце Делчев, Нови пазар, Левски и Годеч.

Масовите съкращения забавиха ход

в. Сега

Към края на януари в бюрата на Агенцията по заетостта са подадени заявления за масови съкращения от 24 работодатели за 1096 души. Това е близо три пъти по-малко от януари 2009 г., когато заявките са били за над 3000 души. Според шефката на АЗ Росица Стелиянова в българската икономика наистина се наблюдава съживяване, най-вече заради подобряването на икономиките в страните, които инвестират у нас - Германия, Франция и др. Тя е категорична, че в края на месеца безработицата в България няма да мине 10 на сто.

Здравният статус блокира сайта на НАП

в. Новинар

Сайтът на приходната агенция блокира още в първия ден, в който гражданите можеха да си проверят здравния статус на сайта на НАП, а не на НОИ, както досега. В понеделник сутринта обаче страницата не работеше. Иначе здравните осигуровки могат да се проверят както преди – с въвеждане на ЕГН и код за спам контрол.

Неплатените глоби ще се отразяват в данъчните ни досиета

в. Дневник

Националната агенция за приходите ще проверява и за платени глоби, преди да издаде удостоверение за платени данъци. Това съобщиха вчера от приходното ведомство, чиито ръководители са на национална среща във Велинград.

Причина за мярката е вливането на вече бившата Агенция за държавни вземания в структурите на НАП, което приключи в края на миналата година. С приключването на този процес НАП пое и тежкото наследство от 6.5 милиарда лева несъбрани държавни вземания. Сумата от години е повод за обвинения че АДВ не работи ефективно и е формирана от всякакъв вид публични дългове - данъци, мита, глоби, такси и ред други. Вчера от НАП също посочиха, че изпълнителните дела за тези пари вече са почти милион.

Студът спря строежа на Дунав мост 2

в. Стандарт

Студеното време разгони строителите от Дунав мост 2, от миналата седмица са в отпуск, съобщиха от испанската фирма SCC, изпълнител на проекта. До преди температурите да паднат до минус 20 градуса, строителите са изграждали стълб номер 9 от опорите на моста в реката и товарната гара от инфраструктурата му. На обектите работят общо 450 души. 100 от тях са испанци. 

Българскато фотоволтаична асоциация: Държавата пречи на производството на ток от соларни покриви

в. Дневник

Скъпа и дълга процедура за узаконяване на соларни централи до 30 киловата на покривите спъва инвеститорския интерес. Това заяви Българската фотоволтаична асоциация(БФА) след провелата се през миналата седмица на 15 фотоволтаични асоциации в Берлин. Те работят по проект на Европейската комисия"ПВ Легал" за премахване на бариерите пред изграждането на фотоволтаични централи. Процедурата в България е като тази за получаване на разрешително за строеж. За разлика от България в Германия желаещите да монтират централи на покривите уведомяват само местните власти и мрежовия оператор, посочват от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още