IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК ни удължи срока за сключване на договори по Шенген до 31 март

Индикативната дата за присъединяването на България към шенгенското пространство е 1 март 2011 г.

16:11 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК ни удължи срока за сключване на договори по Шенген до 31 март

Европейската комисия е приела изменено решение, с което удължава срока за сключване на договори по Инструмента Шенген до 31 март 2010 г. Това пише в писмо до премиера Бойко Борисов председателят на ЕК Жозе Барозу, съобщи правителственият пресцентър.

Преди около година тогавашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев каза, че индикативната дата за присъединяването на България към шенгенското пространство е 1 март 2011 г. Дотогава Министерството на външните работи (МнВР) и МВР трябва да изпълнят редица изисквания, които съответно да бъдат проверени от ЕС, като за част от проектите се ползват и европейски средства.

Допреди година МнВР беше подготвило 6 проекта, главно за техническо оборудване, във връзка с присъединяването ни към Шенген, като за целта се предвиждаше да се усвоят около 10 млн. евро от т.нар. шенгенски фонд.

До ноември 2010 г. трябва да е готова т.нар. шенгенска информационна система за обмен на данни за преминаващите пътници в страните от Шенген, за която отговаря основно МВР.

В сградата на МнВР вече е изграден национален визов център, който след присъединяването ни към Шенген ще работи денонощно. За резервен визов център в резиденция Бояна са предвидени около 2 млн. евро от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още