IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МФ свива лихвените разходи, като пласира ДЦК в евро при 3,43% доходноност

Предишната емисия с подобен матуритет е пласирана преди половин година в лева при 6,23% доходност

14:50 | 01.02.10 г.
МФ свива лихвените разходи, като пласира ДЦК в евро при 3,43% доходноност

Министерството на финансите (МФ) пласира емисия 2,5-годишна ДЦК в евро за 25 млн. евро при среднопретеглена доходност от 3,43%, съобщиха от ведомството.

Това е първият аукцин за ДЦК в евро от януари 2005 г.

„Отчетени са ефекти за бюджета чрез драстичното свиване на лихвените разходи“, заяви ресорният за управлението на държавния дълг заместник-министър Ана Михайлова. Според нея „резултатите от аукциона кореспондират с благоприятните изменения, настъпили в пазарната среда. Като пряко следствие от провежданата правителствена политика ДЦК все повече се превръщат в атрактивно инвестиционно направление.“

Търсенето от страна на инвестиционната общност е надвишило предлаганото количество близо три пъти (коефициент на покритие 2.84). Имайки предвид, че доходността на приеманите като безрискови бенчмаркови германски бундове с подобен матуритет е около 1,46%, надбавката спрямо тях на емитираните ДЦК е 1,97% и е по-малка от стойността на рисковата премия на страната, измерена чрез показателя credit default swap, съобщават от Министерството на финансите.

За сравнение, последната емисия с остатък до падежа от 2 г. и шест месеца, но в лева, бе пласирана на 13 юли 2009 г., като постигната доходност беше 6,23%.

Последният аукцион за ДЦК пък е от 25 януари 2010 г., когато бяха пласирани облигации в лева със срок до падежа от 4 години при лихва от 4,45%.

През 2010 г. Министерството на финансите планира увеличение на държавния дълг със 150 млн. лв., като новоемитираните ДЦК ще бъдат за 740 млн. лв., основно за рефинансиране на падежиращи облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още