IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новоназначеният Парамов подаде оставка като икономически съветник

Посочената причина - "създалата се тежка и негативна ситуация"

11:16 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Новоназначеният Парамов подаде оставка като икономически съветник

Новоназначеният икономически съветник на премиера Борисов – Кольо Парамов, подаде оставка. Той встъпи в длъжност на 25 януари, което прави задържането му на този пост една седмица, въпреки че по думите на министър-председателя е съветник по икономическите въпроси от месеци.

"Заради създалата се твърде тежка и негативна ситуация, оспорваща моето място като съветник в политическия кабинет на министър-председателя, считам за нужно, че най-добрият ход в момента е да отстъпя една крачка назад", обяви Парамов, цитиран от Dnes.bg.

"Изключено е да стана причина да създам условия министър-председателят да бъде превърнат в заложник на междупартийни боричкания. Твърде много уважавам министър-председателя и неговата ангажираност към коренна промяна на политиката в България и не бива в никакъв случай да бъда пречка за това", каза още икономистът.

Кольо Парамов е завършил икономическа география и философия в Софийския университет и международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство. Бил е кмет на Промишлено селище "Ерма река" и зам.-директор на ГОРУБСО – Златоград. Той е избран за народен представител от БСП в 36-ото народно събрание. Бил е и главен ревизор на БНБ до 1998 година. До назначаването си в кабинета „Борисов“ Парамов е бил финансов консултант.

През октомври, когато финансовият министър Симеон Дянков предложи част от фискалния резерв да бъде преместен в търговските банки, Кольо Парамов определи намеренията на Дянков като „клатене на валутния борд“. Материята е доста сложна и опитите с нея могат да доведат до опасности, заяви тогава Парамов и определи възможния за отпускане ресурс на около 1,7 млрд. лв. от целия резерв.

С подадената от Парамов оставка спряганите "нови играчи" в екипа на Борисов, които всъщност няма да заемат предлаганите им постове, се увеличават. Преди дни стана ясно, че Илиян Михов, който трябваше да стане вицепремиер, помагащ за икономическата и финансова политика, засега няма да е част от кабинета, "по лични причини".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още