IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 януари

08:30 | 30.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 януари

До 50 лв. банкова такса за справка за платени лихви
в. Новинар

Между 10 и 50 лв., сочи проучване на "Дневник", е таксата за изваждане на справка за платени през миналата година лихви по кредити. Трябва да я платят клиенти на банки, които ще ползват данъчно облекчение за млади семейства с ипотечен кредит, за което им трябва справка за платените лихви по заема. Документът се изисква при представяне пред данъчните за ползване на облекчението. Ако обаче клиентът си е събирал и съхранявал платежните, с които е плащал лихвите по заема, може да ги представи, без да плаща. Междувременно данните на БНБ показват, че три от представените у нас 30 банки отчитат печалба над 100 млн. лв. за изминалата 2009 г.

Забраняват въдици по море и язовири
в. Стандарт

Забраняват риболова по морето и край Дунав. Въдици няма да могат да се хвърлят там, където през 2009 г. е извършено зарибяване, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Заповед на министъра на земеделието всяка година определя местата, където не може да се упражнява риболов.
През цялата 2010 г. няма да може да се лови риба в пристанищата и буните на Черно море, отдалечени до 1 км от брега. Забрана има и за част от устието на Ропотамо и в различни участъци на Дунав.

IKEA стъпва в София до Коледа
в. Стандарт

Шведският мебелен гигант IKEA ще стъпи в София до края на годината. Това прогнозира главният архитект Петър Диков пред PRO.BG. "Проектът вече е готов и аз лично се надявам да се строи тази година", каза Диков. Според него идването на IKEA в града е белег, че София става добра европейска столица.

Главният архитект отчете като слабост в предишното управление на града изграждането на новите скъпи квартали в полите на Витоша без инфраструктура. Парадокс да имаш луксозен апартамент в кварталите "Манастирски ливади" или "Витоша", а да не можеш да стигнеш до него с кола, без да я счупиш, каза Диков. Той обясни проблема със сериозния дефицит на жилища в столицата преди време и стремежите на предприемачите да си докарат 150-200% печалба. "Гражданите се подлъгаха и купиха апартаментите и сега се чудят как да стигат до домовете си", коментира Диков.

Бъдещите нови квартали на столицата ще бъдат в по-далечната периферия на града, каза още главният архитект на София. Определените в новия градоустройствен план територии за развитие са по южните склонове на Стара планина, както и по склоновете на Люлинската и на Лозенската планина.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още