IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Увеличават разрешителните за товарни превози между България и Турция

България и Турция са се договорили и да се разшири обемът на полетите между двете страни

17:01 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Увеличават разрешителните за товарни превози между България и Турция

Квотите за разрешителни за товарни превози между България и Турция от типа „пълен - празен“ се увеличават с 40% до 17 хил. броя годишно, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, цитиран от БТА. 

Това е договорено по време на 22-то заседание на смесената българо-турска комисия по транспорт, проведено вчера в Анкара.

Договорено е и увеличение със 100% на квотите за разрешителни за превоз в трети страни, които стават 1000 броя. За такива превози се считат тези, при които товарен автомобил, тръгнал от България, товари в Турция и разтоварва в трета страна.

България и Турция са постигнали споразумение за откриване на два нови ферибота в областта на морския транспорт - между Варна и пристанищата Самсун и Зунбулдаг. Предстои да се изпълнят административните формалности, за да започнат работа новите фериботни линии.

В областта на железопътния транспорт е решено турската страна да се присъедини към проекта „ро-ла", даващ възможност за превоз на товарни автомобили с влакове. Освен по жп-линията Свиленград-Драгоман, такъв вид превози ще има и за част от железния път в Турция.

Министър Цветков е съобщил още, че двете съседни страни са се договорили по принцип да се разшири обхватът и обемът на полетите между летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас от българска страна, и Анкара, Истанбул, Измир и Бурса - от турска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още