IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦИР: Очакваме икономически ръст от 0,5% за 2010 г.

Безработица от малко над 10% тази година прогнозират от Центъра за икономическо развитие

12:45 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЦИР: Очакваме икономически ръст от 0,5% за 2010 г.

Прогнозата на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) е за икономически ръст на България през 2010 г. от около 0,5% до максимум 1%, каза във връзка с въпрос на Investor.bg ръководителят на центъра Георги Прохаски. Той уточни, че през първото тримесечие на тази година вероятно ще има спад от 5% на годишна база. През второто той ще намалее и през третото и четвъртото тримесечие на годината прогнозите на ЦИР са за икономически ръст от 1-2%.

Във връзка с въпрос относно това дали ще има бюджетен дефицит или излишък в края на тази година, Прохаски коментира, че предвид заложения в държавния бюджет за 2010 г. спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2%, то би трябвало приходите да са повече от планираните и съответно да има излишък. Като се има предвид обаче, че по всяка вероятност ще се вземе политическо решение за увеличаване на разходите за различни сфери над планираните, то очакванията са за балансиран бюджет в края на 2010 г.

Прогнозите на ЦИР за изминалата 2009 г. са за спад на БВП от около 5%.

Във връзка с други икономически показатели от центъра коментираха, че очакват преките чуждестранни инвестиции за 2010 г. да бъдат колкото през 2009 г., т.е. 3 – 3,5 млрд. евро. Наскоро изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев прогнозира ръст от 10-15% на инвестициите тази година.

Очакванията на ЦИР за инфлацията в края на 2009 г. са за около 0,6%, а за края на тази година са за ниво от 2,5%.

Според центъра най-големият проблем на икономиката през настоящата година ще бъде безработицата, като прогнозата му е тя да е малко над 10%. Същевременно прогнозата на правителството е за 11,4%, а наскоро от Българската стопанска камара (БСК) изказаха становище, че безработицата може да достигне 20% тази година. Помолен да коментира становището на БСК, Прохаски каза, че подобни прогнози „не са сериозни“. По негово мнение такъв процент на безработица би могло да има при масови фалити и при спад на БВП, какъвто според последните прогнози за тази година не се очаква. Той допълни, че прогнозите на ЦИР се основават на макроикономически показатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още