IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 януари

08:12 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 януари

700 млн. дупка в хазната за януари
в. Стандарт

Бюджетен дефицит през януари от 600-700 млн. лв. очаква вицепремиерът Симеон Дянков. Първите три месеца на 2010 г. ще имаме дефицити заради разплащания на стари задължения към бизнеса и по еврофондовете, заяви той за агенция "Фокус". Целта ни е от пролетта икономиката да тръгне нагоре, допълни Дянков. Ако сега отпуснем средства, ще сме по-популярни политически и аз ще съм по-популярен като министър, но след това ще имаме, първо, по-голяма инфлация вследствие на по-висок дефицит и, второ - след известно време увеличаване на данъците, коментира министърът.

Твърдо съм за намаляване на данъците, защото това е най-добрият начин да се помогне на бизнеса и на създаването на работни места, продължи той. След като Европейската комисия оцени Конвергентната ни програма, може би ще ни предложат допълнителни реформи. Ако можем да ги изпълним, ще сме най-добрият кандидат за Еврозоната, каза Дянков. С влизането ни в Еврозоната инфлацията няма да се повиши, защото левът е фиксиран към еврото, обясни той.

Премиерът маха цялото ръководство на фонд „Тютюн”
в. Новинар

Ръководството на фонд „Тютюн” ще бъде изцяло подменено. Това каза премиерът Бойко Борисов часове след като беше предотвратен протестът на тютюнопроизводителите. Промените във фонда ще станат факт вероятно след седмица, след като приключи проверката на МВР в него. Органите на реда разследват ведомството заради подозрения, че през миналата година са изплащани субсидии за несъществуващи количества тютюн. Малко по-късно земеделският министър Мирослав Найденов потвърди думите на премиера и обяви, че сегашният шеф на фонда Гюрсел Емин ще бъде сменен.

Премиерът заяви още, че по време на преговорите с тютюнопроизводителите той е предложил браншовата асоциация да излъчи трима свои представители в ръководството на фонда. Така ще следят какво се случва там, поясни Борисов. Той също така беше категоричен, че държавната помощ за производителите на тютюн ще бъде 116 млн. лева. „Няма да им дам стотинка повече от това, за което си стиснахме ръцете преди месец”, добави Борисов. Земеделците поискаха да им бъдат изплатени премии в размер на 178 млн. лв., като заплашиха, че ще блокират страната.

iPad ще се продава в България от лятото
в. Сега

Таблетът на Apple - iPad, чиято световна премиера бе в сряда вечерта, ще се появи на българския пазар не по-рано от 3-4 месеца след пускането му в магазините в САЩ. Това съобщи пред "Сега" Кирил Попов, търговски директор на "Криейтив център", оторизиран дистрибутор на Apple за България. Според него най-вероятно устройството, определяно като междинно между лаптоп и смартфон, ще се продава в Западна Европа до 2 месеца и по-късно ще се разпространява и в страните от нашия регион.

За разлика от другото нашумяло устройство на Apple - iPhone, то не е обвързано с оператор и с договор. Според Попов цената му на българския пазар ще зависи от цената в евро, на която ще се продава в Западна Европа. По време на премиерата на iPad бе съобщено, че базовият вариант - с 16 GB памет и без 3G, в САЩ ще струва 499 долара. В родината на новия таблет той се предлага и с договор за мобилен интернет с AT&T.

ЧЕЗ преминава към едномесечно отчитане на тока
в. Новинар

До края на февруари всички абонати на ЧЕЗ ще получат едномесечни сметки за ток. Това съобщиха от ръководството на компанията, която доставя ток в София и Западна България. По думите на регионалния мениджър на дружеството за България Ян Вавера преминаването към едномесечно отчитане на тока ще струва на компанията 14,5 млн. лв. годишно. От дружеството все още не са решили дали ще поискат тези разходи да бъдат включени в цените на тока от 1 юли, допълни той. Ако това стане обаче, от компанията ще поискат минимално увеличение, което ще струва стотинки на абонатите.

Прокуратурата подхваща магистрала "Люлин"
в. Сега

Прокуратурата ще проверява кои длъжностни лица са допуснали препроектирането на магистрала "Люлин", довело до забавянето й с 6 месеца и до оскъпяване, заяви вчера строителният министър Росен Плевнелиев. Проверката е поискана от премиера, след като управляващият орган по програма ИСПА в транспортното министерство установил, че в агенция "Пътна инфраструктура" няма писмени следи за разрешено препроектиране.
Плевнелиев е назначил проверка и от инспектората на министерството. Той припомни, че турският консорциум "Мапа Ченгиз" има 38 възражения срещу формирането на цената на строителството.

Режат парите за чиновници
в. Стандарт

По-малко пари за заплати на чиновници ще харчи държавата през 2010 г. Това гласи проект за постановление на Министерския съвет, подготвен от Министерството на финансите. Намаляват се парите за възнаграждения във всички държавни агенции и комисии. Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, всеки месец има за заплати по 284 хил. лв., при 319 хил. лв. през миналата година. В Националния статистически институт за заплати са предвидени по 782 хил. лв. на месец, при 871 хил. лв. през миналата година. Със 7 хил. лв. до 233 хил. лв. месечно падат парите за заплати в Комисията за регулиране на съобщенията.

Падат парите за заплати и в министерствата. Изключение правят Министерският съвет и няколко министерства, които поеха повече отговорности след закриването на министерствата на държавната администрация и на бедствията и авариите. С постановлението се определят и минимални и максимални размери на заплатите за всички длъжности в администрацията. Например главният секретар на Министерския съвет ще взема между 1147 лв. и 1860 лв. Шеф на дирекция в министерство ще взема между 695 лв. и 1262 лв. А главен специалист в Националната агенция за приходи - между 240 лв. и 604 лв. Както и досега хората, които работят по усвояване на парите от ЕС, ще получават по две заплати.

Но реформата в заплатите за администрацията тепърва предстои. Идеята на вицепремиера Симеон Дянков е рязко да бъдат намалени бонусите на чиновниците за сметка на по-високи заплати.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още