IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 27 януари

08:00 | 27.01.10 г.
Преглед на печата за 27 януари

Кризата рязко увеличи делата срещу длъжници
в. Сега

Икономическата криза рязко увеличи делата срещу длъжници. 51 447 са исковете, заведени от кредитори срещу длъжници само в Софийския районен съд през м.г., сочи справка, поискана от "Сега". За сравнение - през 2008 г. те бяха 18 200. Няма обобщени данни колко са делата в цялата страна, но и там има увеличение.

Става дума за длъжници на банките, "Топлофикация", енергоразпределителните дружества, лизинговите компании. Граждани и фирми, които имат да си събират дългове, могат да поискат от районния съд да издаде заповед за изпълнение, т.е. за плащане на парите или връщане на вещите, която не може да се обжалва.

170 болници отиват в историята
в. Сега

Половината болници в страната вероятно ще престанат да съществуват до края на годината. 21 лечебни заведения изобщо не са успели да сключат договор със здравната каса за тази година и няма откъде да се финансират. Други 158 са сключили договори за средно 48% по-малко клинични пътеки, което поставя под въпрос оцеляването им. Без проблем за съществуването си остават 190 болници. Това сочат данните на здравната каса за почти приключилото договаряне за 2010 г. Първи ще затворят болниците в Радомир, Трън, Рудозем, Годеч, Кула, Царево.

Домакинствата харчат 5 пъти повече за здраве
в. Дневник

Десет години след началото на здравната реформа разходите на българските домакинства за медицински услуги като процент от брутния вътрешен продукт са скочили двойно, а тези на държавата (отново спрямо БВП) почти не са мръднали. В номинално изражение гражданите плащат 5 пъти повече за медицински услуги - легално или под масата, а отделяните бюджетни средства за финансиране на сектора са се увеличили по-малко от 3 пъти.

Данните са на националната статистика за периода от 1999 до 2008 г. (за миналата година НСИ все още не е обобщила разходите на домакинствата за здраве) и бяха цитирани във вторник от Мими Виткова, председател на Асоциацията на частните здравни фондове.

Еколозите с малка победа срещу ГМО
в. Дневник

Екологични организации и производители на биопродукти засега успяха да наложат позицията си в подготвяните промени в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО). Те настояват да не отпада забраната за засаждане на ГМО култури на 30 км от защитени зони и територии, където се отглежда биологично чиста продукция.

Предложението им беше прието вчера на съвместно заседание на парламентарните комисии по околна среда и земеделие. В момента в България има пълна забрана за отглеждане на каквито и да било ГМО, но е внесен проектозакон, който премахва категоричната забрана и я заменя със строги процедури за одобрение на кандидат-производителите.

София се оказа с тройно по-големи дългове
в. Дневник

Просрочените задължения на Столичната община за 2009 г. се оказаха над 65 млн. лв. Това е записано в отчета за изпълнението на бюджета, който беше представен вчера на съветниците от комисията по финанси. Сумата е над три пъти по-голяма от обявените официално преди десетина дни 18 млн. лв.

Само по капиталовата програма на общината разликата между отчетени и разплатените разходи е близо 52 млн. лв. Около 31 млн. лв. от дълговете са за отчуждени имоти, за които собствениците не са получили обезщетение. Част от неразплатените суми са заложени и в проектобюджета за тази година.

Искаме еврото с 0,3% икономически ръст
в. Стандарт

България ще кандидатства за еврото с икономически ръст от 0,3% за 2010 г. Това са последните разчети на Агенцията за икономически анализи и прогнози, които ще бъдат записани в Конвергентната програма на България за периода 2009-2012 г. Очакваният ръст на икономиката е малък, но прогнозата е много по-оптимистична от заложения в бюджета за 2010 г. спад от 2%. МВФ вчера също повиши прогнозата си за растеж на световната икономика през 2010 г. до 3,9%, спрямо предишната прогноза за ръст от 3,1%. До дни Конвергентната програма трябва да мине през Министерския съвет и да бъде представена пред Европейската комисия.

Фирма от ЕС работи за теб - плащаш ДДС
в. Стандарт

Българските граждани или фирми, които получават консултантска, рекламна, експертна, инженерна и друга услуга от човек или фирма от ЕС, са длъжни да са регистрирани по ДДС от началото на 2010 г. Например, ако фермер си купи машина и плати допълнително за усъвършенстването й на инженер от ЕС, българинът трябва да се регистрира по ДДС, обясниха от НАП. Такива са изискванията на европейското законодателство, които са записани и в нашия Закон за ДДС.

Токът ще се вдигне с близо 5%
в. Новинар

Токът ще поскъпне минимално от 1 юли, като най-вероятно скокът ще е с не повече от 5 процента. Това прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той подчерта, че се използват всички резерви на енергийните дружества.

Има малка вероятност да се стигне дори до намаляване на цената на тока, уточни Семерджиев. На открито заседание на комисията ТЕЦ Марица Изток 2 предложи намаляване на цената си с 2 лева за мегават, което ще бъде одобрено от комисията на 1 февруари. Оптимизирането на цената ще бъде усетено с корекцията от юли.

Европейски шампион сме по разхищение на вода
в. Новинар

България е европейски шампион по разхищение на вода. От 50 до 70 процента от питейната вода в страната се разхищава заради лошата канализационна мрежа още преди да стигне до крайните потребители. Това съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев след завръщането си от Германия. Според него за пълната подмяна на тръбите у нас са необходими между 3,5 и 4 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още