IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата обеща субсидиите на площ да се платят до края на февруари

Земеделци се обявиха против изплащането на пари по предварителен списък, изготвен от Националната асоциация на зърнопроизводителите

19:44 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата обеща субсидиите на площ да се платят до края на февруари

Преките плащания и националните доплащания на площ ще бъдат изплатени най-късно до началото на пролетната кампания. Това заяви днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на среща с Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) във Велико Търново, съобщиха от асоциацията.

По думите на Найденов до момента две трети от производителите са получили европейските субсидии, но много малка част от тях са получили и националните доплащания към тях заради липса на достатъчно финансов ресурс в националния бюджет.

Национални доплащания до момента са разпределени по списък, който е предоставен от Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Министърът уточни, че в началото на декември Христов му е дал списък с имена на около 1200 земеделски производители, които според него са крайно нуждаещи се. От списъка със стопани национални доплащания на площ са получили едва половината, тъй като средствата в бюджета са ограничени.

Представителите на АЗПБ се обявиха категорично против изплащането на субсидиите от бюджета по списък предоставен на министерството от една неправителствена организация и поискаха списъкът със стопаните, които са получили пълния размер на субсидията да бъда публикуван на сайта на министерството.

На срещата между УС на АЗПБ и министъра беше подписан меморандум за отговорност и прозрачност при управлението на сектора. В тази връзка Найденов каза, че ще информира АЗПБ за всяко заседание на Съвета на министрите по земеделие в Брюксел, като очаква от асоциацията да представя своите предложения и становища във връзка с изготвянето и представянето на българските позиции пред останалите страни членки в Съвета.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още