IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалното министерство с два варианта за промяна на пенсионната възраст

Целта на промените в системата е към 2050 г. коефициентът на заместване на доходите от труд с пенсия да достигне 65-70 на сто

12:46 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Социалното министерство с два варианта за промяна на пенсионната възраст

Два варианта за промени в придобиването на право на пенсия ще бъдат подложени на обществена дискусия, каза на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при представянето на предвижданите промени в пенсионната система, които се предвижда да влязат в сила от началото на 2012 г. Дотогава целите ще бъдат насочени към стабилизиране на пазара на труда.

Единият от вариантите е право на пенсия за осигурителен стаж и възраст да се придобива при 40 години осигурителен стаж за мъжете и 37 години осигурителен стаж за жените. Сега за мъжете този стаж е 37 години, а за жените - 34.

Предвижда се минималната възраст за придобиване на право на пенсия за мъжете да бъде 63 години, а за жените 60. Този вариант предвижда от 2015 г. пенсионната възраст за жените да започне да се увеличава с шест месеца на всяка календарна година, докато достигне пенсионната възраст за мъжете - през 2020 г.

При втория вариант се предвижда повишаване на възрастта за пенсиониране на жените от началото на 2012 г. с четири месеца на всяка календарна година до достигане на 63 години - възраст за пенсиониране през 2019 г. От 2021 г. се предвижда едновременно увеличаване на пенсионната възраст за жените и мъжете с четири месеца на година до достигане на 65-годишна възраст. За придобиване право на пенсия ще се изискват не по-малко от 37 години осигурителен стаж за мъжете и жените.

Таванът на пенсиите да отпадне от 1 януари 2012 г., е едно от предложенията на Консултативния съвет по пенсионната реформа, около което има консенсус, каза още Тотю Младенов, цитиран от БТА.

След консенсусните предложения е от 2012 г. да се изплаща само действителният размер на пенсията за трудова дейност. В случай че размерът на пенсията е по-нисък от определен гарантиран минимален размер, разликата да се изплаща от държавния бюджет чрез фонд „Пенсии, несвързани с трудова дейност“, но на базата на подоходен тест. Предвижда се гарантираният минимален размер да се определя по обективни критерии, свързани с жизнения стандарт и равнището на заетостта.

Целта на промените в пенсионната система е към 2050 г. коефициентът на заместване, който показва какъв процент от доходите от труд след това се получава като пенсия, да достигне 65-70 на сто, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Христина Митрева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още