IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията с квоти за вредни емисии – реалност и у нас

132 български компании предстои да получат своите квоти

09:53 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията с квоти за вредни емисии – реалност и у нас

Търговията с квоти за вредни емисии навлиза и у нас, стана ясно на пресконференция по темата, дадена вчера от инвестиционен посредник Глобал Маркетс.

От посредника обявиха, че са първите, които вече сключват такива сделки на Европейската климатична борса, за сметка на свои български клиенти. Става въпрос за инвеститори, които виждат потенциал за печалба в този нов финансов инструмент.

Няма пречка за фирмите, които желаят да продадат своите неизползвани квоти, да го направят, но самите квоти още не са индивидуално определени. Според плана на Министерски съвет 132 компании тепърва предстои да получат своите квоти.

От Глобал Маркетс поясниха, че търговията с квоти би могла да се използва и като инструмент за краткосрочно финансиране от страна на фирмите.

През миналата година цената на една квота (равна на един тон парникови газове) се е движела в диапазона 9-15 евро, като в момента е около 13 евро. Максимумът през последните две години е бил около 28 евро.

Глобата за всеки тон, надхвърлящ определения лимит, е 170 евро. Това поставя горната граница, до която теоретично може да стигне цената на една квота.

Компания, която чрез мерки за ограничаване на вредните емисии или по друга причина не е достигнала отпуснатия й лимит за даден период, може да продаде неизползваните си квоти. Естествен контрагент са фирми, които са в недостиг на квоти, т.е. емитирали са вредни емисии над определената им норма.

По този начин съвкупното намаляване на вредните емисии може да се постигне с по-малко разходи. Това важи както на ниво държави, така и на ниво фирми.

Тъй като разходите за намаляване на вредните емисии са различни за отделните държави или фирми, търговията с квоти ще позволи на тези с по-високи разходи да закупуват квоти от тези с по-ниски, като по този начин се оптимизира общият разход за намаляване на емисиите.

Търговията с квоти е залегнала в протокола от Киото. В него е записано, че с времето те ще намаляват, което при равни други условия означава, че цените им ще се покачват.

В момента се намираме във втората фаза на мерките за ограничаване на вредните емисии, която обхваща периода 2008-2012. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още