IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват проверки на тютюневите дружества

След приключване на проверките ще бъде взето решение относно премирането на тютюнопроизводителите за произведен и изкупен тютюн от реколта 2009 г.

08:15 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Започват проверки на тютюневите дружества

Фонд „Тютюн” ще извършва проверки по складовете на фирмите за промишлена обработка на тютюн. Това решение е взето на проведеното заседание на УС на фонда във връзка с полученото одобрение от Европейската комисия за отпускането на държавната помощ в размер на 116 млн. лв. за българските тютюнопроизводители.

Проверките ще се извършват съвместно с представители на Министерство на земеделието и храните, Националната агенция по приходите и МВР.

Органите ще следят за изкупените количества тютюн от реколта 2009 г., обработените количества и за цялата документация, с която трябва да разполагат.

След приключване на проверките ще бъде взето решение относно премирането на тютюнопроизводителите за произведен и изкупен тютюн от реколта 2009 г. за сортови групи „Басми”, „Каба Кулак”, „Бърлей” и „Виржиния”.

Сумата от 116 млн. лв. ще бъде изплатена през бюджетната 2010 г. като част от съществуващата в България помощ за производителите на тютюн. На 15 януари 2010 г. министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов получи писмо от генералния директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони” Жан-Люк Демарти. В него се посочва, че Европейската комисия разрешава изплащането на държавна помощ за премиране на производителите на производен и изкупен тютюн от реколта 2009 г. Така тютюнопроизводителите ще получат максимума от предвидените средства.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още