IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предстои седмицата на отчетите и правата на Енемона

БНБ ще оповести данни за кредитите и депозитите през декември. Какво още предстои през седмицата?

07:54 | 25.01.10 г.
Предстои седмицата на отчетите и правата на Енемона

През настоящата работна седмища трябва да бъдат публикувани повечето неодитирани отчети на публични дружества за 2009 г., въпреки че крайният срок за това е 1 февруари и много отчети ще бъдат публикувани и идната седмица.

До момента неконсолидираните си отчети са предали само две от около 50 дружества, включени в индексите на БФБ, и това са Доверие обединен холдинг (по важен обаче е консолидираният) и КРЗ Одесос.

В динамична година като 2009 г., в която през месец април износът падаше с над 40%, а през ноември отчете ръст от 4% на годишна база, може да се очакват резки обрати в данните на дружествата, съответно цените им може да претърпят волатилност.

Именно поради това отчетите ще бъдат следени с интерес. Вероятно те ще бъдат публикувани в последния момент, тъй като повечето компании ще искат неодитираният им отчет да е минал проверка на одитора, за да няма големи изменения спрямо одитирания отчет за 2010, който трябва да бъде публикуван до март 2010 г.

Другото ключово събитие през седмицата е започването на търговията с права на Енемона АД, с които права ще се запиват привилегировани акции.

Търговията започва в понеделник, като традиционно правата са със силно волатилни цени. Това е така, защото срокът за търговия обикновено е само две седмици и всяко моментно неравновесие между търсенето и предлагането води до големи изменения в цената на правото.

Така например на 8 май 2009 г. търговията с правата за записване на привилегированите акции на Химимпорт АД започна при цена от 26,8 ст. за право, но последва спад до 8,7 ст. за право, а през този ден търговията приключи при цена от 12,1 ст. за право.

Във втория работен ден (11 май 2009 г.) същите права са се търгували на цени между 6,7 ст. и 13,6 ст. Следва плавен спад и на аукциона за неизползваните права цената е 2,2 ст. за право.

Най-пресният пример за търговия с права е при тези за варантите на Енемона АД, като търговията започна на 30 ноември 2009 г. при цена от 23 ст. за право, последва ръст до 25 ст., спад до 15 ст. и последна сделка за деня при 15,2 ст. Два дни по-късно имаше ръст до 29,9 ст./право, а след това спад до 20,3 ст./право. Впоследствие на търга за неизползваните права цената бе 25,1 ст. или по-восоко от началната цена, както и от средната при свободната търговия (и двете са 23 ст./право).

Волатилността често дава възможност за печалби и загуби, а Енемона АД е сред дружествата с най-много активни акционери (4 000 участвали при IPO-то, спрямо 4 000 при Трейс груп холд и по около 1 000 при Химимпорт и Монбат).

27% ще участват в предстоящото предлагане на привилегировани акции на Енемона АД, показва анкета на Investor.bg сред 964 читатели. 20% няма да участват защото нямат средства, 8% все още не са взели решение, 34% не биха участвали, а 12% не разбират от тематиката.

Привилегированите акции на Енемона са с емисионна цена от 9,92 лв. и гарантиран годишен дивидент от 10% или 99,2 ст., за срок от 7 години. На седмата година те задължително се конвертират в обикновени акции. Две права дават възможност за записване на една привилегирована акция. Максималният размер на емисията е близо 6 млн. акции, или 59,2 млн. лв.

В зависимост от цената на правата, доходността на привилегированите акции ще е по-близка до 10% или по-малка. Например текущата доходност на привилегированите акции на Химимпорт АД е 7,3%, тъй като цената на акциите се повиши, а дивидентът е фиксиран спрямо емисонната цена.

В търговията с правата за привилегированите акции на Енемона АД инвеститорите ще се опитат да разгадаят дали и от къде има интерес към акциите на дружеството и дали то може да изиграе ролята на катализатор за привличане на чужди инвеститори на БФБ-София.

Какво още предстои през седмицата?

На 26 януари 2010 г. ще се проведе Общо събрание на акционерите на ЗММ Металик АД. Акционерите ще гласуват за вливане на дружеството в Оптела лазерни технологии АД.

На 26 януари БНБ ще оповести данни за кредитния портфейл на банките към 31 декември 2009 г., включително лошите и преструктурирани кредити. През същия ден централната банка ще публикува и брутния външен дълг към ноември 2009 г.

На 27 януари 2010 г. НСИ ще обяви данни за пътуванията на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през декември 2009 г.

На 28 януари НСИ ще публикува информация за бизнес климата в промишлеността, строителството, търговията и услугите. Централната банка ще обяви данни и за новите кредити и депозити през декември 2009 г. През седмищата БНБ ще публикува и печалбата и балансите на банковата система и инвидуалните отчети на банките. Управителят на БНБ Иван Искров вече анонсира, че печалбата на банките за 2009 г. е 780 млн. лв. Само за декември тя е 80 млн. лв.

На 29 януари 2010 г. статистическият институт ще публива индекса на цените на производител в промишлеността и окончателни данни за товарния автомобилен транспорт за третото тримесечие на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още