IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата – Спарки Елтос АД

Дружеството оглави компаниите от SOFIX със седмичен ръст от 3,27%

10:25 | 23.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Спарки Елтос АД

Книжата на Спарки Елтос АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Акциите на дружеството поскъпнаха с 3,27%, оглавявайки по седмичен ръст компаниите от SOFIX, който се понижи с 0,66% за същия период.

За последните три месеца акциите на компанията са поскъпнали с 8%, като повишението от началото на годината е в размер на 3,2%.

В началото на тази година бяха изнесени данни, които показват, че през ноември тенденцията на спад в българския износ на годишна база е прекъсната след 13 поредни месеца на понижения. Това е положителен фактор за експортно ориентираното дружество, което през 2008 е генерирало над 80% от продажбите си от износ.

Неотдавна Министерството на финансите актуализира прогнозата си за БВП през 2010, която вече сочи ръст от 0,2% спрямо досегашната прогноза за спад от 2%. Макар и минимален, всеки ръст на националната икономика би се отразил положително на производителите.

През април миналата година дружеството закупи 100% от дистрибутора си Спарки Трейдинг АД срещу 800 хил. лв. Въз основа на тази покупка възникна и задължението за консолидиране на резултатите на Спарки Трейдинг в отчетите за второто и третото тримесечие на 2009 на Спарки Елтос.

Спарки Елтос е единственият производител на електроинструменти в България. Продуктовата палитра на дружеството включва акумулаторни инструменти, бормашини, ъглошлифовални машини, перфоратори, фрези и триони.

Основен акционер в ловешкото предприятие с дял от близо 70% е Спарки Груп, която притежава и русенското Спарки АД, което също е листнато на БФБ и се занимава основно с производство на заварени конструкции и индустриална техника.

Ценовите коефициенти на акциите на Спарки Елтос на неконсолидирана база са, както следва:
 

Ценови коефициенти 

P/E

-5,87

P/B

0,40

P/S

1,20

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още