IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Холандци искат да инвестират 86 млн. евро в парници във Варненско

Инвеститорите търсят терен, на който да отглеждат високоекологични зеленчуци

15:08 | 22.01.10 г.
Холандци искат да инвестират 86 млн. евро в парници във Варненско

Холандски консорциум планира да инвестира 86 млн. евро във Варненска област, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Намеренията са били представени на среща днес на областния управител Данчо Симеонов с представители на проекта “Хорти Грийн Пауър”, осъществена със съдействието на Българската агенция за инвестиции.

За целите на проекта инвеститорите се нуждаят от терен, на който да построят 60 хектара парници. Идеята е да се култивират, отглеждат, обработват и да се търгува с високоекологични зеленчуци.

Според представителите на проекта ще се предлага продукция за пазарите в България, Централна Европа, Русия и Украйна. Амбицията на инвеститорите е с ниски цени и високо качество да се преборят с конкуренцията и да се минимизира необходимостта от внос на евтини зеленчуци от Турция. Първоначално компанията ще се фокусира върху отглеждането на домати, чушки и краставици.

Инвеститорите са се насочили към Варненска област заради разположението й, обясни Симеонов. Той уточни, че се е свързал с кмета на Белослав Емил Дичев, тъй като на територията на общината има подходящ терен.

“Положителното е, че компанията е готова незабавно да закупи терена, ако го одобри, и още през 2011 г. да предложи първата продукция за българския пазар”, заяви след срещата областният управител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още