IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има мораториум за новите проекти за ток от ВЕИ, а нови изисквания

Проектите ще се разглеждат комплексно, като ще се гледа за инфраструктурата към тях

13:31 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Няма да има мораториум за новите проекти за ток от ВЕИ, а нови изисквания

Въвеждане на мораториум върху приемането на нови проекти за изграждане на електроцентрали от възобновяеми източници (ВЕИ) не се предвижда. Вместо това ще бъдат въведени допълнителни изисквания за новите проекти, тъй като това ще има по-добър ефект от временното спиране, каза на пресконференция днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Новият подход при разглеждането на проектите за изграждане на електроцентрали от възобновяеми източници предвижда комплексно разглеждане на проектите, включително на инфраструктурата към тях като пътища и достъп до енергийната мрежа, поясни тя.

При подаването на заявления за нови проекти ще се изисква потвърждение откъде ще минава електроенергийното трасе и дали ще има такова трасе.

За изграждането на вятърни електроцентрали ще се изисква 12-месечно измерване на силата на вятъра, посочи Караджова, цитирана от БТА.

В понеделник на среща с регионалните инспекции по околната среда и водите представителите на тези институции ще бъдат запознати с указанията и изискванията към новите проекти.

С инвеститорите на проекти, минали всички процедури за одобрение, ще се водят преговори за повишаване на мерките за наблюдение. За инсталациите за производство на енергия от слънчева светлина ще се изисква поставянето на по-малки панели, на по-голямо разстояние един от друг, както и по-голяма височина от земята, посочи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още