IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Михов - вицепремиер без портфейл

Михов ще помага на Дянков, който получи благодарности от премиера

14:01 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Илиян Михов - вицепремиер без портфейл

Илиян Михов ще бъде без портфейл и ще стане трети вицепремиер, обясни премиерът Бойко Борисов ден след като анонсира идването на икономиста в България.

В сряда министър-председателят съобщи, че Михов ще стане част от екипа му, но още не си беше изяснил каква част.

Сега вече е ясно – Михов ще бъде в кабинета „Борисов“ това, което беше Меглена Плугчиева в правителството „Станишев“.

„Михов е доказан специалист-макроикономист и има визия за следващите 10-20 години за развитието на България“, каза Борисов, цитиран от БТА.

При обявяването на името на Михов като нов член на правителството в сряда, Борисов обясни, че икономистът трябва да запълни празнината, която ще остави Кристалина Георгиева.

В четвъртък премиерът уточни и параметрите на празнината – с промяната в кабинета Борисов искал да облекчи министъра на финансите Симеон Дянков.

„Искам малко да облекча контрола в ежедневното наблюдение на икономиката”, обясни Борисов след срещата си с пернишката кметица Росица Янакиева.

Борисов уточни, че е получил съгласието на Михов, но все още не е ясно кога той ще дойде в България. Освен в ресора за еврофондовете, той щял да помага на Дянков за влизането ни в еврозоната, на Трайков - при взимане на тежки решения в областта на икономиката. Просто подсилвам правителството, каза Борисов.

Премиерът искал всеки ден да знае какво става в икономиката, а затова му трябвал макроикономист.

В този контекст Борисов заяви, че иска да благодари специално на министър Симеон Дянков за усилията, които положил за възстановяване на имиджа на България пред световните финансови институции.

По-рано днес рейтинговата агенция Moody's съобщи, че повишава перспективата по кредитния рейтинг на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още