IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С над 30% е намаляло производството на консерви у нас към септември

На годишна база производството на консервирани плодове и зеленчуци за третото тримесечие на 2009 г. пада с 38,2%, а за деветмесечието - с 34,3%

14:42 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
С над 30% е намаляло производството на консерви у нас към септември

През третото тримесечие на 2009 г. производството на предприятията от подсектор „Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци” в България е по-малко с 38,2% спрямо същия период на 2008 г., показват данните от анализ на СФБ Капиталов пазар АД (собственост на Българска стопанска камара) за развитието на сектора в България.

Намалението през деветмесечието е с 34,3% на годишна база.

През периода юли-септември внесените количества консерви продължават да се увеличават с 1,8%, което е по-бавен темп от този през второто тримесечие. Износът на консерви за периода намалява с 5,1%. През деветмесечието увеличението на вноса е с 6,9%, а спадът при износа е с 9,6% на годишна база.

През третото тримесечие прирастът в стойност на стокообмена е главно от износа, от което положителното салдо за тези продукти е по-голямо с една трета.

Предприятията, включени в извадката, са продали повече стерилизирани плодови консерви и замразени зеленчуци на вътрешния пазар през третото тримесечие и деветмесечието на 2009 г. на годишна база. Продажбите на всички останали продукти от този сегмент са по-малки (конкретни цифри в резюмето на анализа не се посочват).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още