IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Уникредит: Активите на домакинствата ни ще растат по-бързо от пасивите

Ипотечното финансиране ще продължи да бележи ръст, а ценните книжа остават с висок потенциал, смятат анализаторите на банката

11:51 | 21.01.10 г.
Уникредит: Активите на домакинствата ни ще растат по-бързо от пасивите

В следващите две години активите на българските домакинства ще се увеличават по-бързо от задълженията, заяви на пресконференция днес Милен Касабов, старши икономист в Уникредит Булбанк.

Така ще се прекъсне тенденцията от 2000-2007 г. за по-бърз ръст на задълженията (54% средногодишно), спрямо този на активите (30% средногодишно).

През 2009 г. за първи път активите се увеличават по-бързо от задълженията. В структурата на пасивите се наблюдава изпреварващ ръст на ипотечните кредити, които печелят дял за сметка на потребителските кредити.

В резултат на потребителския бум в последните няколко години, проникването на потребителските кредити спрямо БВП се доближи до нивата в развитите страни.

Ипотечното кредитиране ще продължи да бележи ръст, макар и по-бавен от този в последните години, поради по-ниската си степен на проникване, а и предпочитанията на домакинствата у нас за спестявания и инвестиции в жилища.

През 2008 г. активите на българските домакинства са се стопили с 6,5%, показват анализите на Уникредит Булбанк. Основна част от активите, или 87%, са вложени в недвижими имоти. Това се дължи и на по-слабото предлагане на други услуги като взаимни фондове, както и на културната особеност за склонност към вложения в недвижими имоти.

Финансовите активи обаче ще растат изпреварващо и ще вземат все по-голям дял в общото богатство, смятат анализаторите в банката.

В структурата на финансовите активи депозитите продължават да растат със сравнително добри темпове (около 10% за 2009 г.) поради добрата си доходност. В следващите две години вероятно те ще запазят високия си дял от близо 75% в общите финансови активи на населението.

„Ценните книжа претърпяха сериозна негативна корекция, вследствие колапса на капиталовите пазари през 2008 г. и по-бавното възстановяване на вътрешния ни пазар впоследствие. В бъдеще ценните книжа остават с висок потенциал, но възстановяването при тях може да продължи по-бавно”, смята Милен Касабов.

В същото време активите на пенсионните фондове останаха сравнително стабилни и обещават най-висок ръст в следващите две години, благодарение на гарантираните новопостъпващи средства ежегодно, на ниската си база, а и на по-консервативната си инвестиционна политика.

Пазарът на ипотеки в момента е потиснат, но нужда от жилища има. Строителите трябва да приемат, че маржовете им ще намалеят, като процеса на това осъзнаване още не е приключил, сподели Левон Хампарцумян, генерален изпълнителен директор на финансовата институция. Банката очаква пикът на лошите кредити да бъде в края на 2010 г.

Ако започналото възстановяване доведе до намаление на безработицата през есента на 2010 г., ще бъде добре, сподели Хампарцумян, като уточни, че очаква още две тримесечия ръст в безработицата.

Като инструмент, в който се инвестира и спестява, делът на ценните книжа е все още малък. Увеличението ще зависи от съответните предпоставки като добре развит капиталов пазар, но възможности за инвестиции има и на други капиталови пазари, не само на нашия, така че потенциалът остава висок, отговори на въпрос на Investor.bg Милен Касабов.

Още по темата:

Спестяванията на домакинствата в ЦИЕ са достигнали 44% от БВП

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още