IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 януари

08:05 | 21.01.10 г.
Преглед на печата за 21 януари

Банско на минус с по €480 000
в. Стандарт 

480 000 евро на ден губи туристическият бизнес в Банско заради гръцката блокада на границата. Секторът е заплашен от масови фалити. Това алармират от бранша в отворено писмо до прeмиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева. Документът е подписан от председателя на Туристическа асоциация Банско Ирина Никулчина. Да се съдейства на хотелиери и ресторантьори от Югозападна България да получат компенсации от европейските фондове, предназначени за подобни случаи, искат от асоциацията.

Данъчните конфискуват и къщи на чужденци
в. Стандарт

Националната агенция за приходи ще може да конфискува и продава имоти на чужденци в България, ако те не са платили данъците си например в Германия или Франция. Това предвижда законопроект за признаване и изпълнение на решения за конфискация, който депутатите приеха вчера на първо четене. С промените НАП ще може да изпълнява всички решения на държавните и съдебните органи на страните от ЕС за блокиране на банкови сметки, имоти и автомобили. Така длъжниците в Европа няма да може са се скрият в България, за да харчат парите си. По подобен начин и български граждани, които не са платили данъците си, може да бъдат лишени от имот или банкова сметка в Германия или Франция.

България омекна за компенсациите от Гърция
в. Дневник

България се надява на бързо решение от гръцкото правителство, с което блокадата на фермерите на границата да бъде прекратена. Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков след среща посланика на Гърция Данаи-Магдалина Куманаку. Според нея в момента гръцкият кабинет заседава, за да търси решение. "Приоритетът ни на този етап е кризата да приключи. Важно е не да ходим да се съдим, а да бъде премахната блокадата", каза Трайков.

Зам.-министърът на външните работи Марин Райков обясни, че най-прекият път за получаване на обезщетение е България или Европейската комисия да подадат иск в Европейския съд в Люксембург срещу Гърция. Той посочи, че с протестите се нарушава евродирективата за свободно движение на хора и стоки. Първо искаме да се направи всичко възможно да се сложи край на тази неудачна форма на протест и да се установи точно какви са понесените от българската икономика щети, заяви Райков.

Плащането на имотните сделки само по банков път мина на първо четене
в. Дневник

Забрана на плащането на сделките с имоти в брой мина на първо четене в парламента вчера с приемането на поправки в Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Промените предвиждат при извършване на възмездни сделки, с които се учредяват, прехвърлят, изменят или прекратяват вещни права върху недвижими имоти, страните да представят декларация, че сумата, посочена в акта, е действително уговорената цена по сделката.

Армията ще пази ниви и градини
в. Сега

Премиерът Бойко Борисов стъписа висшето ръководство на армията, като заяви, че има намерение да прати войската и полицията в помощ на селското стопанство. Пред Конференцията на началника на отбраната Борисов обяви, че вече е говорил с министрите на МВР Цветан Цветанов и на отбраната Николай Младенов да направят разчети с какви части могат да опазят собствеността на селскостопанските производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още