IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дянков: Новите директори на БФБ ще я направят регионален лидер

Борсата ни ще е притегателен център за чуждестранни и местни инвеститори, убеден е вицепремиерът

14:55 | 20.01.10 г.
Симеон Дянков Снимка: Министерство на финансите
Симеон Дянков Снимка: Министерство на финансите

Уверен съм, че новият управленски екип ще направи БФБ регионален лидер, който ще е притегателен център за чуждестранни и местни инвеститори, заяви вицепремиерът Симеон Дянков в прессъобщение.

Приветствам промяната в Съвета на директорите на БФБ-София и вярвам, че тя ще допринесе за положителни промени в работата на Българската фондова борса и ще спомогне тя да заеме полагащото й се достойно място на европейския пазар, допълва Дянков.

Министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков дойде пред залата, в която тази сутрин беше проведено Общото събрание на БФБ-София, даде последни инструкции на двама свои представители и си тръгна.

Симеон Дянков е първият министър на финансите, който идва до Общо събрание на БФБ-София, като това може да се приеме като знак за ангажираност с капиталовия пазар.

Предстои да стане ясно дали и каква роля ще има за капиталовия пазар новообявеният вицепремиер в кабинета Борисов Илиян Михов.

Дянков е обещал радикални промени на капиталовия ни пазар и в небанковия финансов сектор, както и приватизация на БФБ-София и борсова приватизация на дялове от държавните енергийни компании.

Днешното общо събрание на акционерите на БФБ-София, в която държавата има 44% дял, гласува Иван Такев да запази поста си на изпълнителен директор, Асен Ягодин остана в СД, като ще бъде председател. Ягодин е изпълнителен директор на Юробанк И Еф Джи България.

Мястото си в борда на БФБ изненадващо запази и старият представител на държавата Людмила Елкова. То трябваше да бъде заето от Петко Шишков, който да е и председател, но на събранието бе оповестено, че той се отказал.

Новите лица в Съвета на директорите са Любомир Бояджиев, председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници и Васил Големански, бивш служител на Централен депозитар АД.

Именно от сътрудничеството с Централен депозитар ще зависи дали БФБ-София ще се развие или ще западне. В края на декември 2009 г. Иван Такев заяви в интервю за Investor.bg, че следващата технологична стъпка пред БФБ-София трябва да бъде направена заедно с Централен депозитар. Работи се по свързването на Централен депозитар с други депозитари и борси и на БФБ-София с други депозитари. Така чужди инвеститори ще могат да инвестират на БФБ-София без посредниците им да работят с Централен депозитар, а българските компании ще могат да се търгуват и на други борси на база акциите си в Централен депозитар АД.

Надеждите са Централен депозитар да се превърне в истинска клирингова къща, което да отпуши стартирането на къси продажби и маржин покупки на БФБ-София. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още