IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Чувствам се подготвена за еврокомисар*

Взех решение в рамките на пет минути, защото ситуацията очевидно изисква бързи действия, коментира Георгиева

19:15 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кристалина Георгиева: Чувствам се подготвена за еврокомисар*

Работя повече от 20 години в областта на развитието, темата „международно сътрудничество, борба с бедствията” не ми е чужда, (...) имам чувство на увереност, че ще се справя добре.” Това заяви Кристалина Георгиева, новият български кандидат за еврокомисар, по време на видеоконференция с български журналисти, проведена преди минути.

Тя уточни, че в областта на хуманитарната помощ няма толкова голям опит, но в Световната банка, където тя е вицепрезидент, е имала сътрудничество с хуманитарни организации и смята, че ще се справи.

Георгиева съобщи, че предложението да се кандидатира за еврокомисар й е било отправено от премиера Бойко Борисов тази сутрин. „Взех решение в рамките на пет минути, защото ситуацията очевидно изисква бързи действия”.

Предвидената среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу няма да бъде проведена утре, но „в най-скоро време”, „в момента имам много работни задължения в банката, но работим за среща възможно най-бързо”, допълни Георгиева. 

Добрият имидж на България в Европа и света е изключително важно нещо, подчерта Кристалина Георгиева, добавяйки, че за нея е висока чест и много висока отговорност да представя страната ни в ЕК „по най-добрия възможен начин“. 

На въпрос защо не е станала част от правителството при неговото сформиране тя отговори, че по това време работата й в Световната банка не й е позволявала това. Сега пък по думите й обстоятелствата са форсмажорни и е важно за България да се съгласи да се кандидатира за еврокомисар.

По-рано във вторник досегашният кандидат за еврокомисар с ресор „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи” Румяна Желева обяви, че оттегля кандидатурата си, като подаде и оставка като външен министър. Министър-председателят не прие оставката й като министър, но й благодари за оттеглената кандидатура. 

*Допълнено към 19:45

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още