IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румяна Желева оттегли кандидатурата си

В писмо до премиера Борисов Желева подава оставка от всички заемани от нея позиции

12:19 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Румяна Желева оттегли кандидатурата си

Кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар е оттеглена, съобщи европейското издание NewEurope, цитирайки източници от пресслужбата на Европейския парламент и членове на самия парламент.

Оттеглянето идва след голям европейски и национален натиск върху премиера Бойко Борисов.

Румяна Желева е написала официално писмо до премиера Бойко Борисов, в което казва: "Моля да приемете оставката ми от всички позиции, заемани от мен, за да можете да предприемете необходимото за оттеглянето на кандидатурата ми за български еврокомисар."

В изявление на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се посочва, че той приема решението й, както и че премиерът Борисов го е уведомил за намерението си да номинира за български еврокомисар Кристалина Георгиева, вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка.

Барозу ще се срещне с нея възможно най-скоро, се посочва в прессъобщението на ЕК.

На пресконференция на СДС лидерът на партията Мартин Димитров поиска обществено обсъждане за новия еврокомисар на България. По думите му управляващите първо трябва да убедят българското общество, че издигнатата кандидатура е най-правилна и едва тогава да я предложат за обсъждане в Европейския парламент, предаде БТА. 

Димитров е посочил, че СДС не е оттеглил кандидатурата на Надежда Михайлова.

Гласуването на състава на комисията от страна на Европейския парламент ще бъде отложено, предаде Ройтерс.

Вчера премиерът намекна за оттеглянето й. Световните агенции цитираха изказването му: „Притеснявам се за здравето на Румяна Желева. Притеснявам се, че изключително голямото напрежение може да има лошо влияние върху нея. Тази атака просто влияе върху всички нас, тъй като е планирана и несправедлива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още