IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Намаляват работниците в туризма

С около 15 хил. са намалели постоянните работници в туризма през миналата година от общо около 110 хил. заети в сектора през 2008 г.

12:17 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Намаляват работниците в туризма

С около 15 хил. са намалели постоянните работници в туризма през миналата година от общо около 110 хил. заети в сектора през 2008 г., а сезонните работници с били с 30 хил. по-малко спрямо близо 180 хил. заети през 2008, съобщи председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев на конференция, посветена на човешките ресурси в туризма.

Безработните са включени в курсове за обучение по ОП „Човешки ресурси“, е заявил Тончев, цитиран от БТА. По думите му, въпреки че планинските комплекси са пълни с туристи, има намаление на обслужващия персонал. Най-чувствително е намалението в курорта Пампорово и туристическите села край него и в района на Банско.

Около 18 висши учебни заведения подготвят годишно около 2000 души - кадри за туризма, посочи Тончев. Практиката показва обаче, че квалификацията трябва да се подобри. Председателят на камарата посочи, че има недостиг на специализирани кадри, които да отговарят на критериите за гостоприемство, за качество на обслужване, за разширяване на услугите. Става дума за недостиг на ръководители на обекти и обслужващ персонал, уточни Тончев.

Той съобщи, че средната заплата в сектора е около 400 лева. Най-търсените позиции са тези в администрацията и на ръководители на отделни звена. Напоследък има търсене и на екскурзоводи и аниматори.

Проучванията на бизнеса и браншовите организации показват, че обемът на работа в туризма не е намалял, но са намалели парите, т.е. ценовата политика пада надолу, каза Тончев. В този аспект според него трябва да се търсят възможности за удължаването на туристическия сезон и държавата да може да намери начини за облекчаване на малкия и среден бизнес, както това става в съседните държави.

Сред пречките пред бизнеса Тончев посочи увеличаването на размера на данъка върху сгради, увеличението на цените на водата, електроенергията, такса смет. Друг проблем е свързан с визите за руски граждани. Една виза за руски граждани като турист в България е 60 евро, а бързата е 120 евро, припомни Тончев и допълни, че в Турция визите за руснаци са 10 евро, а в Кипър държавата поема разходите за визите.

Според него с около 10 на сто ще намалеят приходите в бранша, след като от лятото на тази година се въведе забраната за тютюнопушене на обществени места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още