IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 януари

08:22 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 19 януари

Президентът чертае стратегия за развитие

в. Новинар

Президентът Георги Първанов стартира инициатива за изработване на национална стратегия за развитие на страната ни в през следващите 10 години. Планът за това накъде трябва да върви България ще бъде изготвен на базата на широко обществено обсъждане. Началото на инициативата ще бъде поставено с дискусия на тема „България – накъде след кризата”. На нея ще бъдат начертани приоритетите в отделните сфери на обществения живот. На тяхна основа именно ще са базира стратегията за развитие. В обсъждането на бъдещето на страната ни ще вземат участие представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на синдикални организации, политически партии, научни, стопански и неправителствени организации, висши учебни заведения и експерти. Във форума ще участва и самият държавен глава. Дискусията ще се проведе на 22 януари, когато се навършават три години от втория президентски мандат на Първанов.

СДС пак лансира Надежда Михайлова за комисар

в. Новинар

В СДС има много подготвени хора за еврокомисар, а Надежда Михайлова е една от кандидатурите, зад които СДС застава. това заяви лидерът на синята партия Мартин Димитров в предаването "Денят започва" на БНТ. Според него премиерът Бойко Борисов трябва да има готов план Б по казуса "Желева".

Димитров смята, че представянето на външния ни министър пред Европейския парламент е било ограничено във времето и тя е трябвало да отговаря по-бързо, по-конкретно и овладяно.

Университетите ще се принудят да закриват факултети

в. Сега

След години на мълчаливо съгласие с несъразмерното роене на факултети и цели университети държавата най-накрая е на път да сложи точка на това. В закона за висшето образование са подготвени промени, които ще забранят на преподавателите да участват в акредитацията на повече от 1 висше училище. Досега имената им можеха да се зачитат на две места, т.е. системата е раздута сериозно. Това се разбра от подготвените изменения между първо и второ четене на внесения от кабинета проект за развитие на академичния състав у нас.

Биг Брадър за колети от САЩ

в. Стандарт

Камери ще следят работата на митничарите, които отварят колети и пратки от САЩ. Тази идея вече се обсъжда в Агенция "Митници" във връзка с предстоящото изграждане на Национален център за специализирана обработка на международни входящи пратки, научи "Стандарт". Идеята е със създаването на този Национален център колетите и пратките от страни извън ЕС да се обработват от митничарите предварително и да се определят всички дължими мита, ДДС и такси.

Износители на вино губят от нов руски лиценз

в. Дневник

"Българските винопроизводители са изправени пред нов проблем в износа си за Русия, който може да им коства значителни загуби и отлагане на поръчки, договорени през миналата година." Това съобщи изпълнителният директор на "Винпром Русе" Наталия Казакова по повод решението на руските митници да въведат лиценз за вноса на вино от началото на 2010 г. Единственият лицензионен режим досега е бил при вноса на водка.

Срещу новото решение се обявяват и единайсет от големите руски компании, вносители на алкохол и вино, които в отворено писмо до премиера Владимир Путин и шефа на федералната митническа служба Андрей Белянин настояват новият режим да влезе в сила от 1 юли т.г., пише във вчерашния си брой руският вестник "Ведомости".

Бивше дружество на "Кейбълтел" има нов собственик

в. Дневник

"Глобал комюникейшън нет" (GCN) – българска телекомуникационна компания със собствена оптична мрежа, вече има нов собственик. Димитър Ангелов, бивш изп. директор на кабелната мрежа "Евротур сат тв", купува 66% от дружеството със собствен капитал. Досегашният собственик на 66% от капитала е Роналд Финли, акционер в обединения кабелен оператор "Евроком - Кейбълтел". Димитър Ангелов не беше открит за коментар.

Пътуваме до морето с билет влак-автобус

в. Стандарт

БДЖ ЕАД ще предложи пакетна услуга за влак и автобус, като до края на годината ще бъдат обхванати всички възможни дестинации, съобщи министърът на транспорта и съобщенията Александър Цветков. Този пазарен подход ще бъде част от новата маркетингова стратегия, която цели да измъкне железницата от финансовия недоимък. Цените на комбинираните билети влак - автобус ще бъдат атрактивни, така че хората да ги предпочетат пред два отделни билета. Освен това така ще си гарантират, че при пристигането си с влак в Бургас имат осигурен транспорт за курорта си. С един билет, купен на касата на Централна гара София, на друга гара или в някое от пътническите бюра на БДЖ, семейството ще може да стигне до Созопол, Царево или Резово.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още