IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи сме в ЕС по материални лишения, трети по риск от бедност

Най-слаб риск от бедност е отчетен в Чехия, Холандия и Словакия

21:12 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първи сме в ЕС по материални лишения, трети по риск от бедност

България е на трето място по риск от бедност в Европейския съюз (21 на сто) след Латвия (26%) и Румъния (23 на сто), но на първо място по материални лишения (51 на сто), сочат данни на Евростат, поместени в уебсайта на европейската статистическа служба.

Средно в ЕС през 2008 г. 17% от населението е било застрашено от бедност, което означава, че доходите след социални плащания са били под прага на бедността (60 на сто от средния национален доход за населението в трудоспособна възраст). Процентът за риск от бедност е относителна мярка за бедността, докато прагът на бедността силно се различава в отделните страни от ЕС, отбелязва Евростат.

Съгласно действащите норми в ЕС живеещите под прага на бедността са хората, които получават по-малко от 60% от средната работна заплата в дадената страна, уточнява Лента.ру.

Най-слаб риск от бедност е отчетен в Чехия (9 на сто), Холандия и Словакия (по 11%), както и в Дания, Унгария, Австрия, Словения и Швеция (по 12 на сто).

Данните са публикувани по повод конференцията за откриване на Европейската година за борба с бедността и социалното изключение.

По показателя за материални лишения България държи първенство (51 на сто), следвана от Румъния (50 процента), Унгария (37 процента) и Латвия (35 на сто). Най-нисък показател е отчетен в Люксембург (4 процента), в Холандия и Швеция (по 5 на сто).

Намаляването на заетостта увеличава риска от бедност, отбелязва Евростат. През 2008 г. 37% от населението в целия ЕС не са имали възможност да имат всяка година една седмица отпуск извън дома, 10% не са могли да отопляват добре жилището си, а 9% не са имали на трапезата си месо, пилешко или риба всеки втори ден. Също 9% не са могли да си позволят да имат личен автомобил.

Още по темата:

Нищетата в България е по-ниска от тази в САЩ според индекс на Moody's
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още