IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната служба към ЕП оневинява Румяна Желева*

Появи се обаче информация за нова фирма, на която тя е управител

20:00 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Правната служба към ЕП оневинява Румяна Желева*

Становището на правната служба на Европейския парламент (ЕП) оневинява Румяна Желева, съобщиха от Европейската Народна Партия и обявиха, че няма да оттеглят кандидатурата й и тя ще стане еврокомисар.

"Румяна Желева не трябва да се оттегля, няма план Б, ще я защитаваме до край и тя ще стане еврокомисар", заяви лидерът на ЕНП Жозеф Доул по време на заседанието на парламентарната група на партията, цитиран от БНР.

По думите на Доул той лично е убедил Румяна Желева да не се отказва. Жозеф Доул е казал още, че е в постоянна координация с българския премиер Бойко Борисов и с председателя на ЕК Жозе Барозу, които също категорично подкрепят кандидатурата на Желева.

ЕНП ще продължи контактите си с политическите координатори в Комисията по развитие, която изслушва Желева. Тази вечер Доул ще разговаря отново с Жозе Барозу, за да не бъде провалена новата Европейска комисия.

От ЕНП са решили също, че няма да допуснат ново изслушване на Желева. Те заявиха, че имат две цели: първо, на предварително обявената дата 27 януари да има амбициозна и силна нова Комисия и второ, да не губят свои хора по пътя към нея.

"Няма да оставим социалистите да спечелят политическата игра и да вземат за заложник целия процес", заявяват от ЕНП. Според тях становището на Правната служба към ЕП окончателно ще оневини Желева. Документът, който вече е пратен на парламентарните лидери, според представители на ЕНП, потвърждава неофициалните информации, че няма констатирани нередности.

Това обаче важи само за декларацията, подадена от Желева в края на миналата година, в качеството й на кандидат комисар. Юристите на се разследвали предишни периоди и данните за тях.

Междувременно в българските медии се появи информация за още една фирма, в която Румяна Желева има участие, като дори все още се води неин управител. По данни на Mediapool това е фирмата „Етко – Шнайдерс” ООД.

„Етко-Шнайдерс” все още не е пререгистрирана в Агенцията по вписванията, но това не противоречи на закона, защото срокът изтича в края на 2010 г. Така единствената актуална регистрация на дружеството остава в Софийския градски съд. Според справката към 18 януари 2010 г. Румяна Желева е управител на фирмата, чийто собственик е дружеството „НИФ Труд” АД.

Българският външен министър е вписана като управител на 1 ноември 1999 г. и до този момент няма регистрирана промяна в това състояние. Фирмата се води с капитал 5 000 000 лева и според регистъра е „действаща”. Тя е регистрирана да извършва най-разнообразни дейности като преработка, производство, сделки с недвижими имоти, търговско представителство, туризъм, строителство и др. От регистъра по БУЛСТАТ става ясно, че Румяна Желева е и член на управителния съвет на "Мениджърско-работнически приватизационен фонд "Труд и капитал" АД. Това дружество притежава 0.982% в "НИФ Труд".

*Актуализирано към 20:30

Още по темата:

Има ли Желева консултантска фирма или няма?

Желева не е била в конфликт на интереси – според българските власти 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още