IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР отпуска 60 млн. евро за вятърен парк Суворово

Проектът край Варна се разработва от испанската група Enhol и ще бъде изграден въпреки известното му забавяне

18:25 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР отпуска 60 млн. евро за вятърен парк Суворово

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще финансира изграждането на предвидения 60-мегаватов вятърен парк Суворово край Варна с 60 млн. евро синдикиран заем за „Еолика България”, съобщиха от банката.

Плановете за проекта бяха обявени още през 2007 г., като тогава беше съобщено за планирана инвестиция в размер на общо 174,9 млн. лв. (89,44 млн. евро). От настоящата информация става ясно, че инвестицията е нараснала до 108 млн. евро

„Еолика България”, която е дъщерна компания на испанската група Enhol, изгражда съоръжения за производство на ток от вятър, подстанция за нуждите на парка и инфраструктура за свързване с националната енергийна мрежа.

Освен от ЕБВР, проектът ще се финансира и със заем от Черноморската банка за търговия и развитие, която е отпуснала 22 млн. евро, както и със собствени средства на испанската компания.

Оттам коментират, че реализирането на вятърния парк край Варна е отнело известно време, но „със сигурност проектът Суворово затвърждава присъствието на Enhol в страната, където очакваме изграждането на няколко вятърни парка с общ капацитет 200-250 MW през следващите няколко години”.

Enhol Group има портфолио от проекти с около 1 GW капацитет в различни етапи на развитие в Европа, Латинска Америка и Индия.

Суворово е вторият голям проект за вятърна енергия, който се подкрепя от ЕБВР у нас. През 2008 г. банката и Международната финансова корпорация, част от Световната банка, осигуриха 198 млн. евро за изграждането на ветроенергийния парк „Свети Никола” край Каварна. Проектът е на AES и беше присъединен към националната електропреносна мрежа през октомври миналата година.

На 14 януари ЕБВР съобщи, че започва партньорство с Iberdrola Renovables за развитието на вятърни проекти в Полша и Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още