IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заплатите в БДЖ вече ще се изплащат „само“ с до 5 дни закъснение

Досега от компанията са съкратени 553-ма, планът е за 2 хил. съкращения

13:41 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Заплатите в БДЖ вече ще се изплащат „само“ с до 5 дни закъснение

Заплатите и авансите на работниците и служителите в БДЖ вече ще се изплащат само с до пет дни закъснение от установения график. За това са се договорили на среща тази сутрин ръководството на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и представителите на синдикатите в дружеството.

По график заплатите в БДЖ се изплащат до 30-то число на следващия месец, а авансите – до 15-то число на текущия, уточни пред журналисти след срещата транспортният министър Александър Цветков.

Железничарите в последните дни за пореден път излязоха на спонтанни протести, след като не получиха до петък миналата седмица авансите си за януари.

Общата сума на забавените аванси е около 3,5 млн. лв.

Министерството и синдикатите са се договорили още за редовното изплащане на ваучерите за тежки условия на труд, които се равняват на 2 лева на работен ден. До края на годината ще бъде наваксано изоставането при изплащането на този вид ваучери за миналата година, което е между два и пет месеца.

Ръководителят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев посочи, че преговорите с министерството продължават и по въпроса за изплащането на ваучери за храна в БДЖ, които са до 60 лв. на месец, на които биха имали право всички работници и служители в компанията.

Синдикатите ще преговарят и за неполучените от работниците суми по платените им отпуски за миналата година.

По думите на изпълнителния директор на БДЖ Пенчо Попов съкращенията в компанията продължават по предварително набелязания график за закриване на общо 2 хил. работни позиции до края на май 2010 г. Досега са съкратени 553-ма души.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още