IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Барозу подкрепи българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева

Според председателя на Европейската комисия Желева притежава необходимото ниво на обща компетентност

09:55 | 16.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Барозу подкрепи българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева

В писмо до Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че Румяна Желева притежава „необходимото ниво на обща компетентност” в областта на хуманитарната помощ за да изпълнява своя мандат като комисар, предава The Irish Times.

В писмо от едно изречение до Барозу Желева потвърди, че декларацията за интереси, която тя представи след номинирането й е била напълно точна и изчерпателна.

Подкрепата от Барозу идва след като българският премиер Бойко Борисов декларира, че няма да оттегли номинацията й.

Проблемите на Желева, които доминираха изслушванията на кандидатите от втората комисия на Барозу, заплашват да осуетят неговите надежди за избор без допълнителни промени.

В своя отговор до председателя на Европейския парламент Йежи Бузек Барозу заявява още, че номинацията на Желева е била направена с негово съгласие.

Именно Бузек повдигна въпроса в писмо до Барозу след като социалистите в Европейския парламент поискаха отстраняването й поради некомпетентност, а либералите и зелените бяха разочаровани от мъглявите й отговори по време на изслушванията.

Барозу подчертава, че Желева е била избирана на два пъти от българските избиратели за депутат в Европейския парламент, и че не се съмнява в достоверността на подадената от нея финансова декларация.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още