IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата - Първа инвестиционна банка

Банката оглави дружествата от SOFIX със седмичен ръст от 7,93%

08:55 | 16.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Първа инвестиционна банка

Книжата на Първа инвестиционна банка АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата", след като банката оглави дружествата от SOFIX със седмичен ръст от 7,93%.

Дружеството финишира на второ място по оборот през седмицата сред всички компании. С търговия за 660 хил. лв. ПИБ отстъпва единствено на Софарма (760 хил. лв.)

Добрите макроикономически новини за страната от тази седмица подкрепиха банковите акции и особено тези на ПИБ.

Премиерът Бойко Борисов заяви за Wall Street Journal, че актуализираните прогнози на Министерство на финансите вече сочат ръст на БВП от 0,2% през 2010 спрямо досегашната прогноза за спад от 2%.

Също така бяха изнесени данни, които показват, че през ноември тенденцията на спад в българския износ на годишна база е прекъсната след 13 поредни месеца на понижения.

В съчетание с намалението на вноса, това доведе до съкращаване на търговския дефицит през ноември на годишна база, и спомогна за положителния платежен баланс на страната за месеца.

В края на миналата година стана ясно, че лихвите по депозитите на гражданите падат до 8-месечно дъно през ноември, което ще осигури по-евтин ресурс за банковата система.

Данните за новоотпуснатите кредити през ноември също бяха много благоприятни, като бе отчетено повишение от 50% на годишна база, а само фирмените кредити са се удвоили.

През третото тримесечие на 2009 ПИБ отчете 23% спад на печалбата си на годишна база, а за деветмесечието намалението е в размер на 21%.

Данните към деветмесечието показаха, че ПИБ се нарежда сред банките с най-малко лоши кредити в системата.

За последните 3 месеца акциите на банката отбелязват понижение от 14,4%, но за последния месец се повишават с 11,5%.

Ценови коефициенти 
P/E 6,37
P/B 0,68
P/S 1,47

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение.

 

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още