IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мапа Ченгиз да се отстрани и замени с български фирми, предлагат от бранша

Според Българска браншова камара „Пътища" отстраняването на турската компания може да стане на база клауза от договора

15:04 | 15.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мапа Ченгиз да се отстрани и замени с български фирми, предлагат от бранша

Изпълнителят на автомагистрала Люлин – турската компания „Мапа Ченгиз“, да бъде отстранен от обекта незабавно и изпълнението да се възложи на консорциум от български пътностроителни фирми, се предлага в отворено писмо до премиера Бойко Борисов от Управителния съвет на Българска браншова камара (ББК) „Пътища“.

Според камарата отстраняването на турската компания може да стане на база клауза от договора.

Едно от обясненията за забавянето на строежа е мащабното препроектиране на всички мостове и тунели, инициирано от самата „Мапа Ченгиз“ преди около три години, се посочва в писмото на камарата, което е подписано от председателя й Румен Йовчев, който е и изпълнителен директор на "Мостстрой".

По договор обаче „Мапа Ченгиз“ не могат да забавят изпълнението на магистралата, нито да искат допълнително финансиране за своята инициатива, подчертават от камарата, като предлагат на премиера да се организира среща, на която да го запознаят с препроектирането и със собствената си готовност да поемат работата.

Според браншовата организация оправданията на турската компания, че държавата не си е изпълнила ангажимента да помогне с преместването на инфраструктурата, не са състоятелни. Няма никакво обяснение защо досега не са преместени нито далекопроводът, нито газопроводът, при положение че за тези дейности има определени средства в проекта и това е задължение единствено на изпълнителя, заявяват от ББК „Пътища“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още