IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трайков: Част от проектите за ВЕИ се започват само за да бъдат продадени

Към момента има само два реално сключени договора за изкупуване на електроенергия от вятър и слънце

11:45 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трайков: Част от проектите за ВЕИ се започват само за да бъдат продадени

Част от проектите за изграждане на електроенергийни мощности с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), се започват само за да бъдат продадени по-късно с печалба. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков във връзка с въпрос на Investor.bg защо около 90% от подадените заявки за проекти за ток от ВЕИ (слънце и вятър) не се изграждат и навлиза ли в сектора „спекулативен капитал“, каквото мнение беше изказано от Българска стопанска камара (БСК).

В сряда по време на дискусия относно развитието на инвестициите в сектора министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи, че министерството спира приемането на заявления за нови мощности за електроенергия от ВЕИ до месец юли 2010 г.

Трайчо Трайков посочи в отговора си за Investor.bg, че, „ако този, който започва даден проект за ВЕИ не иска и не смята да го завърши, то този капитал би могъл да се смята за спекулативен“, въпреки че „това само по себе си също е бизнес-стратегия“. В областта на ВЕИ, тъй като „входът е свободен, много играчи навлизат с идеята да продадат проекта си точно преди тясното място“, т.е. преди сключването на окончателния договор за продажба на ток.

Затова, подчерта Трайков, е необходим „технически и финансов филтър“ за отсяване на проектите за ВЕИ, т.е. правила и изисквания, които министерството вече е започнало да обмисля . “Техническият филтър“, по думите му, ще покаже техническия капаците на инвеститора, т.е. умения и възможности за изграждане на проекта, а финансовия – възможностите му да го финансира, която вероятно ще трябва да се доказва и чрез банкова гаранция.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова допълни в тази връзка, че в някои случаи се купува земя, само за да може по-късно да бъде продадена на много по-висока цена на други инвеститори, които имат реални намерения на дадения терен да изграждат проекти за ВЕИ.

Според изнесените последни данни от Министерството на икономиката и енергетиката към момента има само два реално сключени договора за изкупуване на електроенергия от вятър и слънце за общо 181 мегавата мощности. Сключените договори за изграждане на мощности с ВЕИ са 17 броя, за общо 1177 мегавата. Подадените заявки за намерения за изграждане на съоръжения с ВЕИ са за над 10 000 мегавата мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още