IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 януари

08:00 | 14.01.10 г.
Преглед на печата за 14 януари

Евтината "Гражданската отговорност" ще е до февруари-март
в. Сега

Декемврийската кампания за автозастраховките и този път смъкна цената на "Гражданската отговорност" за най-масовите автомобили до около 150 лв. средно. Редица от големите компании намалиха временно тарифите си и се очаква да ги вдигнат отново през февруари-март 2010 г., твърдят застрахователи.

"Намалението беше средно с около 10% или 10-15 лв.", обясни шефът на застрахователния брокер SDI Кольо Делев. С това сегашните тарифи са почти на нивата от края на 2008 г., когато средната премия за масовите коли излизаше към 140-150 лв. През лятото на 2009 г. "Гражданската отговорност" се вдигна до около 180-186 лв. средно, но традиционната кампания в края на годината свали цените.

Бюджет 2010 влиза в конституционния съд до дни
в. Сега

Въпреки че още в началото на декември БСП обеща да внесе бюджет 2010 в конституционния съд, левицата още не го е направила. Това предстои да стане едва тази седмица, стана ясно от изказване на Михаил Миков пред БНТ вчера.

Социалистите ще атакуват чл. 17, който отвързва ръцете на правителството да намалява неограничено парите на министерства, ведомства, общини и т. н., ако се появят "икономически и финансови показатели и индикатори, водещи до оценки и прогнози за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното".

От 1 февруари депутатите ще гласуват с биометрични данни
в. Сега

Верни на обещанието си да ограничат гласуването с чужди карти, управляващите предприеха поредна стъпка за прекратяване на порочната практика. Малко преди 14 ч. вчера те започнаха процедурата по даване на пръстови отпечатъци, които ще се използват за новата система.

Първите смелчаци бяха избраници на ГЕРБ. Отпечатъците са от 17-20 точки на три от пръстите - двата показалеца и средния пръст на дясната ръка. "Целта е, ако някой от пръстите се нарани или системата случайно не го разчете, да се използва някой от другите два", обясниха от фирмата "Контракс", направила системата. За нея са били похарчени 220 хил. лв.

Повече от 100 болници може да бъдат закрити
в. Дневник

Допълнително изискване към лечебните заведения може да доведе до закриване на повече от предвидените 80-100 болници, алармираха мениджъри на лечебни заведения. Те обясниха, че преди два дни в районните каси е изпратен документ с текст, че за да работят на договор с касата, болниците трябва да имат поне трима лекари за всяка клинична пътека, от които поне двама задължително да са със съответната специалност. В Националният рамков договор за 2010 г. обаче е записано изискване за един специалист.

След проблеми с дълговете "Роял патейтос" вече е с нов собственик
в. Дневник

След година на трудности по обслужване на задълженията си производителят на бланширани картофи "Роял патейтос" вече е с нов собственик - "Инвестиа" АД, която се контролира от Стоян Благов. Друга негова компания "Кредит факторс" е изкупила и 90% от облигациите на дружеството, по които имаше проблеми с обслужването. Информацията беше потвърдена и от двете страни по сделката.

Обличаме сръбската армия
в. Стандарт

Наша фабрика облича сръбската армия. "Коприна" Свиленград закърпи бюджета си в кризата с поръчка от комшиите на стойност 25 хил. евро. Хората в шивашката фирма изтъкали и боядисали хастара за униформите на комшийския аскер. Това не е първата поръчка на свиленградското дружество. То е познато на сръбския пазар от години, похвали се управителят на предприятието Антон Куртев.

Руски олигарх с имот край Каварна
в. Стандарт

Руският бизнесмен Евгений Кургин, който доскоро притежаваше 47% от една от най-големите застрахователни компании в Русия РОСНО, си купи имот в каварненското с. Топола. Той е взел къща с двор над строящото се голф игрище "Тракийски скали". Други двама не по-малко известни негови сънародници са му съседи. Точно под морския дом на Кургин апартаменти в СПА комплекса "Уайт Коуст" са купили певецът Олег Газманов и художникът Илья Глазунов. Имоти в Каварненско вече имат английският национал по ръгби Марк Куейтър и рок легендата Джон Лоутън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още