IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нищетата в България е по-ниска от тази в САЩ според индекс на Moody's

Безработицата и фискалният дефицит на България през 2010 ще бъдат доста по-ниски в сравнение с редица развити икономики

16:38 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нищетата в България е по-ниска от тази в САЩ според индекс на Moody's

От икономическа гледна точка бъдещето изглежда доста по-обнадеждаващо за населението на България, отколкото за гражданите на развити икономики като САЩ, Великобритания и Германия. Този извод може да се направи от последната версия на т.нар. „индекс на нищетата“ на международната агенция за кредитен рейтинг Moody's, който класира България на последно място по нищета сред общо 22 страни.

Според Moody's безработицата и фискалният дефицит на България през 2010 г. ще бъдат много по-ниски в сравнение с тези в редица развити икономики от групата на Г-7. Агенцията е изготвила нова версия на индекса на нищетата, който е сума от безработицата и нивото на фискалния дефицит. Испания оглавява тази мрачна класация, като нейният индекс на нищетата е три пъти по-висок от българския.

В челната петица след Испания застават Латвия, Литва, Ирландия и Гърция. В класацията участват общо 22 страни, като Великобритания заема най-висока позиция сред страните от групата на Г-7, като попада под № 6. Веднага след нея се нареждат Исландия, която без малко не фалира през миналата година. След това идва ред на САЩ, чийто индекс на нищетата е осми по големина през 2010 г.

Модифицираният индекс на Moody's се базира на оригиналния индекс на нищетата, въведен през 1970 г. от американския икономист Артър Оукън. Той използва за неговото изчисление нивото на безработица и инфлация, за да оцени състоянието на една икономика. Той използва тези икономически явления, защото с тяхната поява стандартът на живот на обикновените хора се влошава значително.

Неслучайно основна задача на правителствата и централните банки е да поддържат ниска безработица и стабилна инфлация на ниско ниво. Повишаването на инфлацията или безработицата неминуемо води до влошаване на състоянието на икономиката, но когато и двете са големи, както е било в САЩ през 70-те и 80-те години на миналия век, тогава ефектът е най-болезнен и най-труден за коригиране.

Името на индекса често се свързва с понятието стагфлация, което обозначава период на нулев растеж на икономиката на фона на висока инфлация и висока безработица. Тъй като в наши дни централните банки поддържат инфлацията на относително стабилно и ниско ниво, Moody's решава да създаде свой собствен индекс на нищетата, замествайки инфлацията с нивото на фискалния дефицит.

Решението е логично, защото мерките на правителствата за увеличаване на заетостта нерядко са скъпи и са свързани със значително увеличаване на държавните разходи и на държавния дефицит. Нарастването на държавните дефицити на редица развити икономики през последната година бе именно резултат от крупните мерки на правителствата за подкрепа на бизнеса и насърчаване на заетостта.

Ако фискалният дефицит като процент от брутния вътрешен продукт обаче стана прекалено голям, също може да се стигне до трусове в икономиката, подобно на периодите на висока инфлация. Индексът на нищетата на Moody's за 2010 г. показва, че прогнозирания за България фискален дефицит се очаква да бъде по-малък от 2% от брутния вътрешен продукт, а безработицата няма да прехвърли 8%.

Най-тежка е ситуацията в Испания, чийто фискален дефицит вероятно ще нарасне до 10% от брутния вътрешен продукт, а безработицата се очаква да възлезе на 20% за 2010 г. Според Moody's страните с топ инвестиционен рейтинг трябва да вземат мерки и да разработят надежден план за овладяване на задлъжнялостта в своя публичен сектор, за да не се стигне до нова финансова криза. 

Класация на Moody's на страните с най-висок индекс на нищетата:


1. Испания
2. Латвия
3. Литва
4. Ирландия
5. Гърция
6. Великобритания
7. Исландия
8. САЩ
9. Ямайка
10. Словакия
11. Франция
12. Естония
13. Полша
14. Унгария
15. Румъния
16. Словения
17. Германия
18. Италия
19. Чехия
20. Украйна
21. Швейцария
22. България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още